Duell: Allsvenska elvor under 2010-talet
Bakåtpass Magnus Johansson och Jesper Bernspång har tagit sig an den svåra uppgiften att på klassiskt skolgårdsmanér ta ut sina bästa elvor från Allsvenskan på 2010-talet. Kruxet? Bara totalt en spelare per land. Vi får med andra ord INTE ha varsin svensk, varsin dansk och så vidare. Slumpen gjorde att Jesper börjar och sedan fortsätter vi med att välja varannan spelare.
Jesper (1): Paulinho (Brasilien)
Jag bara måste börja med Paulinho. Allsvenskans främsta målskytt på 2010-talet och enligt de flesta Häckens bästa spelare någonsin. Han må ha stuckit en kniv i många Häcken-hjärtan när han blev klar för Hammarby, men hans offensiva kvaliteter kombinerat med hans glöd, löpvilja och publikfrieri går inte att blunda för. Det gör honom till den första spelaren i min elva. Med ett målfacit på 72 mål på 141 matcher som ytter får han anses vara en av allsvenskans bästa målskyttar någonsin. Vann skytteligan 2018, är den enda som blivit månadens spelare två gånger under en säsong och är Häckens främste målskytt någonsin inom elitfotbollen. Spelar som tia i mitt lag.
Magnus (1): Markus Rosenberg (Sverige)
Behöver egentligen inte motivera detta val särskilt mycket, Markus Rosenberg är Markus Rosenberg. Allsvenskans tydligaste ledare och mest värdefulla spelare under 2010-talet. Han var lite ifrågasatt när han efter sin utlandssejour kom tillbaka till Malmö men satte snabbt prägel på Malmö och Allsvenskan. En spelare som gärna går först i ledet när det gäller att sätta tonen och skaffa sig respekt genom närkampsspel. Men förutom det är han även en förträfflig fotbollsspelare som ofta kliver fram i stora matcher och viktiga skeden. I mitt lag tar Rosenberg plats som ensam anfallare och han är även det givna alternativet att ge kaptensbindeln till.
Jesper (2): Anders Christiansen (Danmark)
Jag har sällan sett en spelare i Allsvenskan med en lika hög nivå som Anders Christiansen. En av allsvenskans mest kompletta spelare då han är målfarlig, har en fin passningsfot och är en bollvinnare. Och som han funkar i Malmös spel både vad gäller förmågan att avgöra matcher och att brinna till och elda i gång sitt lag. Ett självklart val då jag dessutom låser Danmark.
Magnus (2): Miiko Albornoz (Chile)
Det är viktigt att tidigt knyta sig an en ytterback då detta, med tanke på reglerna om att de valda spelarnas nationer blir låsta, är en position där utbudet är något begränsat. Miiko Albornoz, som för övrigt var med i Chiles landslag i VM 2014, var självskriven i Malmö i början av 2010-talet och bidrog med offensiv kraft likväl som defensiv stabilitet. Chilenaren kan gå både åt höger och vänster. I mitt lag tar han plats som vänsterback. Han har även varit uppmärksammad för sitt liv utanför fotbollsplanen, i negativ bemärkelse. Det får vi bortse från här och istället bara se till fotbollsspelaren Miiko Albornoz.
Jesper (3): Hjálmar Jónsson (Island)
Mittbackspositionen är svår, om man letar runt hittar man få mittbackar av hög allsvensk klass som inte kommer från Sverige, Danmark eller Island. Då Sverige och Danmark redan är borta blir det självklart att snabbt låsa till sig isländske Hjálmar Jónsson. Sju allsvenska säsonger för IFK Göteborg på 10-talet (bland annat två andraplatser, en tredjeplats och en fjärdeplats) och 113 matcher är ett starkt facit för en mittback som fyllde 30 redan år 2010. I Jónsson får jag en tydlig försvarsgeneral och ledare utöver att jag hindrar dig från att ta en islänning. Känns bra!
Magnus (3): Thomas Rogne (Norge)
Då får jag kontra med en annan mittback, norrmannen Thomas Rogne. Spelade i IFK Göteborg under en period där den framforsande danska offensiven (Lasse Vibe, Sören Rieks, Jakob Ankersen) stal all uppmärksamhet. Men utan en stark defensiv där Rogne spelade en stor roll, med sin styrka i närkamps- och huvudspelet samt trygghet i det kollektiva försvaret, hade det inte funnits lika stor frihet för de offensiva spelarna. Den ståtliga norrmannen kommer göra stor nytta på en av mina mittbacksplatser.
Jesper (4): Celso Borges (Costa Rica)
Jag är så glad att jag får in Celso Borges! Det blir magiskt att sätta Borges bredvid Christiansen, redan här känns mitt lag svårslaget. Från 2012 till 2014 gör Borges 77 allsvenska matcher och 24 mål för AIK, inte ett dåligt facit för en innermittfältare. Under Borges säsonger i huvudstaden slutar AIK fyra, tvåa och trea vilket Borges var en stor bidragande faktor till. Han har dessutom runt 130 landskamper för Costa Rica, vilket gör honom till den spelare med näst flest landskamper någonsin för landet! Han spelade både VM 2014 och VM 2018 vilket vittnar om hans höga nivå. Fortfarande svårt att se att du låter mig ta både Christiansen och Borges.
Magnus (4): Daniel Sjölund (Finland)
Svårt att hitta mittfältare som kan mäta sig med Christiansen och Borges men får därför leta bland spelare som dels kan hantera deras offensiva styrka och dels kan såra deras bristande defensiv. Finns andra alternativ som besitter en högre höjd och som är betydligt mer estetiskt tilltalande men kunde inte låta bli att välja den så oerhört underskattade och ouppmärksammade finländaren Daniel Sjölund. En spelmotor och tvåvägsspelare som helt klart var en av Jannes viktigaste pusselbitar i det Norrköping-bygge som vann SM-guld 2015. En säsong som trots att han fortsatte spela ett par år till fick kröna hans väldigt långa tid inom svensk fotboll. Förutom de två matcher han var avstängd spelade han nästan varenda minut, och visade många av de egenskaper som troligtvis fick Liverpool att ge en 17-årig Sjölund ett A-lagskontrakt. Som bonus låser jag även Joona Toivio som jag vet är eftertraktad i motståndarlaget.
Jesper (5): Henok Goitom (Eritrea)
Toivio skulle ju bli mitt nästa val. Paret Jónsson-Toivio hade inte släppt många bollar förbi sig. Men nu när du tar Sjölund får jag efter att ha fått in viktiga kuggar i både mittfält och försvar säkra upp min offensivs stora ledargestalt, Henok Goitom. Klart hade Rosenberg varit idealt men Goitom är inget dåligt alternativ. Utöver att vara en naturlig målskytt så bidrar Goitom med ett lugn såväl som förmågan att elda igång sina lagkamrater. För mycket kan man säga om anfallskollegan Paulinho, och mitt tredje val i anfallet som presenteras längre ner, men de mår som bäst när de omges av spelare som kan hålla dem något sånär lugna. Här ser jag Goitoms största egenskap, att höja sina lagkamrater vilket gör honom till mannen med bindeln i mitt lagbygge. Sen ska man inte glömma att han under sina två AIK-sejourer (2012-2015 och 2017-idag) gjort 177 allsvenska matcher, 68 mål och 34 assist. Vilket anfallsvapen!
Magnus (5): Daniel Amartey (Ghana)
Förutom att jag genom detta val låser Waris Majeed får jag även en snabb, stark och spelskicklig mittback genom ghananen Daniel Amartey. Ett bra komplement till Rognes styrka och huvudspel. Amartey bidrog med en stabilitet och naturkraft i Djurgården som inte minst personifierades i den uppmärksammade sekvensen när han efter en defensiv hörna transporterar bollen hela vägen till offensivt straffområde och fixar straff. Han spelar numera i Leicester där han även fick vara med och bärga klubbens hittills enda Premier League-titel säsongen 2015/2016. Ghananen kan lika gärna spela mittfältare men jag väljer att fullborda mitt försvarslås genom att sätta honom bredvid Rogne.
Jesper (6): May Mahlangu (Sydafrika)
Vad ska man säga? En mittfältstrio med Christiansen, Borges och May Mahlangu, herregud! Vet inte vad du ska kontra med för att vinna mittfältskampen. Christiansens fötter, Borges målfarlighet och så Mahlangus outtröttlighet, löpvilja och snabbhet. Vad mer behöver sägas än att jag tackar och bockar för att jag fått alla dessa som utöver att vara mittfältare av högsta allsvenska klass dessutom kompletterar varandra och bildar ett dynamiskt mittfält som är bra både offensivt och defensivt. Med dessa tre vinner man Allsvenskan varje år.
Magnus (6): Saman Ghoddos (Iran)
En av de mest framträdande spelarna i det Östersund som satte stora avtryck i Sverige och sedermera Europa. Ur ett allsvenskt perspektiv besitter Ghoddos en enorm höjd och genom sin fart och genombrottskraft var han under sin tid i Östersund mycket svår att få grepp om för motståndarlagens försvarare. Iraniern kommer ställa till med stora problem för Jespers vänsterkant.
Jesper (7): Emin Nouri (Azerbajdzjan)
Högerbackspositionen är även den svår. Likt med mittbackar är de flesta från Norden och vid det här laget är alla de nordiska länderna ute ur leken. Valde här även mellan Lars Krogh Gerson från Luxemburg och Nigerias Godswill Ekpolo men valet föll på Kalmars trotjänare Emin Nouri som varit i klubben sedan 2008. Guldet 2008 går inte att räkna in i den här listan men han har år efter år varit stabil och kommer mycket med då han varit med under hela 2010-talet. En merit i sig att han aldrig åkt ur med Kalmar då de inte direkt varit Allsvenskans vassaste lag under ett antal säsonger under 10-talet. Nouri har näst flest allsvenska matcher i Kalmars historia, endast slagen av ständige Henrik Rydström.
Magnus (7): Etrit Berisha (Albanien)
Kom fram i Kalmar FF där han i början av 2010-talet signalerade ett stort lugn mellan stolparna. Varierade en påtaglig pondus med spektakulära räddningar. Därtill dök han stundom upp i målprotokollet eftersom han fick ta en del straffar. Efter sin tid i Kalmar har han i flera säsonger fått relativt kontinuerlig speltid i olika klubbar i Serie A (Lazio, Atalanta, SPAL). Jag är inte orolig för att albanen ska nå upp i nivå som “slips” i mitt lag.
Jesper (8): Nikola Djurdjic (Serbien)
Siste spelare i anfallspusslet och ett grymt komplement till Paulinho och Goitom i anfallet. Djurdjic målsinne har alla allsvenska supportrar blivit varse om under hans senaste sejour i Hammarby där han bombade in 13 mål både 2018 och 2019. Kommer må som en kung bredvid lugne targeten Goitom och den teknsika dribblaren Paulinho där han kommer få mycket boll att jobba med, lägg till mittfältets passningsfötter på det och Djurdjic vinner skytteligan utan konkurrens.
Magnus (8): Sead Haksabanovic (Montenegro)
En spelare med många olika kvaliteter och en potential som få andra i Allsvenskan. Montenegrinen kommer ta plats som offensiv spets på mitt tremanna-mittfält vilket kommer passa honom utmärkt. Med sin låga tyngdpunkt, funktionella teknik, vassa avslutsförmåga och offensiva beslutsfattning kommer Haksabanovic vara hal och farlig nog för att skapa massor med oreda hos motståndarna.
Jesper (9): Yoshimar Yotún (Peru)
För att komplettera den defensive Emin Nouri på ytterbackspositionerna (1 mål på 243 allsvenska matcher) så väljer jag att sätta den löpstarke vänsterspringaren Yoshimar Yotun på vänsterbackspositionen. En spelare av hög klass med närmare 100 landskamper för Peru som spelat i såväl MLS som brasilianska Vasco da Gama. Gjorde snabbt avtryck i Allsvenskan då han flög fram på sin vänsterkant och var ett vapen både offensivt och defensivt i ett urstarkt Malmö. Var en viktig kugge i Malmös båda Champions League-äventyr.
Magnus (9): Lars Krogh Gerson (Luxemburg)
Den mångsidiga luxemburgaren blir den sista komponenten i min backlinje. Med sin finkänsliga högerfot, starka arbetsvilja och flexibilitet kommer Krogh Gerson med god marginal att fylla den funktion som jag eftersträvar på min högerbacksplats. Är även en spelare som gör en del offensiva poäng.
Jesper (10): Jos Hooiveld (Nederländerna)
Så har det blivit dags att välja min andra mittback. Det har inte varit lätt då i princip alla framstående mittbackar i vår kära allsvenska är från Norden. Många tänker säkert på Diego Lugano som ju var i Häcken men han spelade bara 11 matcher i Allsvenskan vilket gör att jag inte tar med honom. Så jag har till slut landat i Jos Hooiveld (namn som fanns med i mixen var bland annat Mak Lind och Walid Atta) som under 10-talet var i klubben 2015-2016 (han var även med guldåret 2009 där han blev nominerad till priset “Årets back”). Under sina två säsonger på 10-talet gjorde han bara 22 matcher då han hade en del skadeproblem men under dessa matcher höll han hög nivå inte minst i luftrummet. Har utöver AIK spelat i klubbar som Southampton, Celtic och Twente.
Magnus (10): Fouad Bachirou (Komorerna)
Ytterligare en framträdande spelare från Östersunds succélag och som därefter har hållt en minst lika hög nivå i Malmö. En defensiv mittfältare som har varit väldigt framgångsrik i sitt spel att “städa” framför backlinjen och vinna boll för att sedan sätta de mer offensiva pjäserna i spel. Med andra ord täcker han väldigt stora ytor och är trygg med bollen. Genom att ha honom och Sjölund på det defensiva mittfältet kommer det frigöras mycket utrymme för de offensiva spelarna att vara kreativa och risktagande.
Jesper (11): Ivan Turina (Kroatien)
Min sista spelare blir målvakt Ivan Turina. Efter det att Berisha blev vald av min kollega kände jag att det inte var någon stress att ta Turina då det inte direkt kryllar av kroater i den allsvenska historien. Turina kom till AIK 2010 och spelade 65 matcher för klubben innan han tragiskt gick bort i maj 2013, han var då AIKs förstemålvakt och sågs som en av ligans bästa målvakter. Hyllas av AIKs supportrar vid varje hemmamatch i den 27:e minuten (han spelade med nummer 27 på ryggen) då hela läktaren tystnar för att minnas och hylla sin före detta målvakt. Det säger mycket om vilken publikfavorit han var. Spelade en landskamp för Kroatien och nominerades till “årets målvakt” 2011.
Magnus (11): Giorgi Kharaishvili (Georgien)
I min sista spelare söker jag en poängproducerande och kreativ karaktär som kommer att utgå från vänsterkanten. Den jag väljer är IFK Göteborgs georgier Giorgi Kharaishvili. Har inte varit i klubben så länge men har under denna tid haft press på sig att bära stora delar av sitt lag på sina axlar, vilket han verkligen har gjort. Även i de stunder då laget har varit dåligt har oftast Kharaishvili ändå varit bra. En spelare som gillar att utmana och komma in i banan för att hitta ytor där han med sin fina högerfot kan hota både genom öppnande passningar och distansskott. Är därtill även farlig på fasta situationer.
Jespers tränare: Graham Potter (England)
Det passar sig så väl att en av 10-talets mest uppskrivna och utifrån sin klubb mest framgångsrika tränare är från ett land med få allsvenska spelarprofiler. Det naturliga valet blir att sätta Graham Potter på tränarbänken. Jag tror att han hade kunnat uträtta stordåd med mina spelare då han visat att han kan störa vilket allsvenskt försvar som helst och utmana i Europa. Bäddat för succé.
Magnus tränare: Uwe Rösler (Tyskland)
Finns inte så många alternativ då många av de mest framgångsrika tränarnas nationaliteter är låsta, men det gör inte särskilt mycket för Uwe Rösler ser jag som ett fullgott alternativ. Det är alltid svårt för en tränare att komma in och tillföra något nytt i en klubb som är vana att vinna och som alla anser ska vinna. Visserligen vann inte Rösler Allsvenskan under sin tid i Malmö men däremot lyckades han dels skörda framgångar i Europa och dels sätta sin prägel på laget. Därför har jag förtroendet för att han ska lyckas förvalta och förädla mitt lag på bästa möjliga vis.
Jesper om sitt lag:
Jag är så nöjd! Inte många spelare som jag hade bytt ut eller som jag gått miste om. I en ideal värld hade jag velat ha in Waris, Toivio och såklart Rosenberg men man kan ju inte få allt här i livet. Trots krokbenen när Magnus kastade in Sjölund och Amartey så ser jag det som att det missats en del namn från Johanssons sida, inte minst Borges och Mahlangu. Så med Jónsson i backlinjen, Paulinho och Goitom där uppe och så mitt otroligt fina mittfält är jag mer än nöjd. Dessutom har jag fått till ett välbalanserat lag vilket inte är lätt att få till i en sån här utmaning. Ser mig som segrande i den här duellen.
Magnus om sitt lag:
Jag skulle säga att jag har fått till ett välbalanserat lag. Löpstarka bollvinnare och en defensiv stabilitet blandat med finess och en stark varierad offensiv med väldigt fria tyglar. Ett genomgående bolltryggt lag som med olika spetsegenskaper bildar en bra helhet. En tydlig ledare i Rosenberg som förutom en del mål kan bana väg för min kreativa trio i form av Kharaishvili, Haksabanovic och Ghoddos, som i sin tur inte behöver vara rädda för att gå framåt i och med mitt hårt jobbande centrala mittfält. Skulle säga att mitt lag är flexibelt i sitt sätt att spela, sylvassa i omställningar med tanke på farten men samtidigt finurliga nog att klara av ett uppställt spel mot ett lågt försvar.
Jag tvivlar inte på att Jespers offensiva bygge kan såra mitt försvar men däremot tror jag att balansen i mitt lag till skillnad från Jespers lag kommer få vågen att tippa över åt mitt håll.
Jesper om Magnus lag:
Helt klart har Magnus fått till ett lag med bra balans. Det är bara att titta på mittfältet där de sittande är otroligt hängivna spelare som aldrig slutar springa och den offensiva trean består av tre av 10-talets mest kreativa spelare. Och så med Rosenberg på det blir det absolut utmanande för min backlinje som inte direkt är den snabbaste man sett. Jag tror dock att mitt lag drar det längsta strået till slut då Magnus försvar, i brist på en tydlig general, inte orkar stå emot min mix av kraft, teknik och fina passningsfötter.
Avgörandet blir att jag plockade försvarsgeneralen Hjalmar Jónsson och enligt många Allsvenskans just nu bästa spelare Anders Christiansen vars defensiva kvaliteter är underskattade.
Magnus om Jespers lag:
Ett profilstarkt lag som definitivt kommer sätta mitt lag på prov. Han har ett skräckinjagande mittfält med Borges, Christiansen och Mahlangu vilket blir min främsta utmaning att ta itu med. Frågan är dock hur eller kanske rättare sagt om det offensivt övervägande mittfältet kan hantera mina kvicka och luriga spelare när de ställer om. Dessutom räknar jag med att Jespers icke försvarsvilliga och impulsiva vänsterback Yotun tidigt tar ett rött kort efter att Ghoddos återigen har rundat honom. Skulle gissa att det blir en underhållande fotboll men i slutändan står mitt lag där med en klar seger.
Magnus elva (4-2-3-1): Berisha – Krogh Gerson, Amartey, Rogne, Albornoz – Bachirou, Sjölund – Ghoddos, Haksabanovic, Kharaishvili – Rosenberg
Jespers elva (4-3-1-2): Turina – Nouri, Jonsson, Hooiveld, Yotun – Christiansen, Borges, Mahlangu – Paulinho – Goitom, Djurdjic