Varför väcker fotbollsstatyer så mycket känslor?
Fotboll och statyer har en intressant historia tillsammans. Det är många fotbollslegender som har skulpterats med åren och vissa har fått mer uppmärksamhet än andra – både på gott och ont. Det är dock vanligt att statyerna inte får stå orörda utan att de blir föremål för vandalism. Vad är det egentligen som får fotbollsstatyer att väcka så mycket ilska hos folk?
I centrala Göteborg framför ingången till Gamla Ullevi står den bronsfärgade statyn av legendaren Gunnar Gren. För tillfället står den ostörd bredvid den ständigt trafikerade vägen som är ungefär tio meter bort, men så har inte alltid varit fallet. Exempelvis blev den 2009 först manglad av podiet, två år sedan vältes den och fick sin boll stulen, och 2017 blev den tacklad så hårt att den lossnade från podiet.
Det mest aktuella och kända exemplet är Zlatan Ibrahimovics staty i Malmö som kort efter att han blivit delägare för Hammarby IF, fick ta rejält med stryk. Så mycket stryk att den blev bortförd i januari för att genomgå en “komplex rekonstruktionsprocess”. Orsaken förefaller vara upprörda Malmö FF-supportrar som tycker Zlatan svikit sin moderklubb.
Två andra exempel är de kvinnliga fotbollsspelarna Caroline Seger och Nilla Fischers statyer som båda två blev vandaliserade förra året. Eftersom båda statyerna restes som symboler för jämställdhet, ansågs därmed också attackerna på statyerna som attacker mot jämställdheten. Caroline Seger skrev på instagram efter händelsen:
“Oavsett hur många gånger eller hur mycket tid ni kommer lägga på att förstöra, vandalisera och hata så kommer ni aldrig besegra”.
Caroline Seger
– Statyer, likt all annan konst väcker ju ofta mycket känslor hos folk, och det skulle jag säga är för att de oftast bär med sig ett slags politiskt budskap. I Zlatans fall blev hans staty en syndabock för hans handlingar, säger konstnären Kjell Andersson.
Kjell Andersson bor i Göteborg och är konstnär, men har också arbetat med skulptering i sitt yrkesliv, och är insatt i både konst och fotboll. Vi pratade med honom för att ta reda på mer varför fotbollsstatyer ofta får ta mycket stryk eller rent av vandaliseras.
Statyer reses oftast för att hedra minnet av en historisk händelse eller en betydelsefull person. Det är därför ganska ovanligt att man faktiskt avbildar levande personer, vilket Kjell menar är problematiskt.
– Allt som personen i fråga symboliserar, symboliserar statyn. Det är därför det kan vara lite problematiskt att göra en staty av en person som fortfarande är vid liv. Om personen råkar göra något kontroversiellt vänder sig folk och riktar sin ilska mot statyn, säger Kjell.
För några år sedan restes en statyett av Cristiano Ronaldo som fick enorm uppmärksamhet. Olyckligtvis nog för skulptören Emanuel Santos fick den inte uppmärksamhet för de anledningar man kanske hoppas på när man gör en staty åt en av nutidens bästa fotbollsspelare. Den fick nämligen uppmärksamhet för att folk tyckte den var ful och skrattretande olik Ronaldo. Ett år senare blev statyetten som befinner sig på flygplatsen i Madeira, Portugal ersatt med en ny och snyggare Ronaldo-statyett.
– Det är faktiskt ganska intressant att det har blivit så många tumulter när det kommer till fotbollsstatyer. Det är förstås tråkigt när statyer och konstverk förstörs och vandaliseras, speciellt de två kvinnliga fotbollsspelarnas statyer, eftersom fotbollen är så mansdominerad men själva grejen med konst är ju att väcka känslor och på något sätt har alla dessa statyer onekligen gjort det, säger Kjell.
David Beckham har också fått en staty rest av sig utanför LA Galaxys Arena i Los Angeles och till skillnad från Ronaldos staty väckte denna inga större frågetecken. För David Beckham blev det dock svettigt när de först visade statyn för honom, eller rättare sagt, när den amerikanska komikern James Corden visade en förfalskad version av statyn som såg väldigt lustig ut, för att skämta med Beckham.
Kolla på klippet nedan för att se James Cordens spratt på David Beckham.
Det finns dock flest statyer som är resta för att hedra minnet av gamla avlidna fotbollsspelare. Ett exempel är Sven-Agne Larssons staty. Sven-Agne Larsson var bara 15 år när han var med och startade fotbollsklubben BK Häcken, och nu står hans staty fridfullt i Hisingen på gatan som är döpt till minne av hans namn.
Det verkar i slutändan som det oftast inte är statyerna i sig som skapar ilska hos folk, men istället blir de oftast syndabockar när personen som blir avbildad fortfarande lever. För om vi återvänder till Gamla Ullevi och undersöker avlidne Gunnar Grens staty igen, så har hans staty fått utstå mindre vandalism än man först tror sedan 1993 när den restes. Den har faktiskt endast blivit vandaliserad en gång. För 2009 blev den nämligen av misstag manglad av en plogbil, och 2017 råkade den bara bli tacklad av en slarvig skåpbilshaufför.
August Bergstrand