Categories
Okategoriserade

Spelare Bakåtpass mött

Spelarna Bakåtpass har mött på planen

Redaktionsmedlemmarnas “fotbollskarriärer”skiljer sig en aning från varandra. En slutade vid elva års ålder medan en annan idag gnuggar på i division tre. Hursomhelst har de flesta stött på lirare som lyckats, mer eller mindre. Här har ni elvan med spelare redaktionen har mött.

Formation 4-3-3
Målvakt – Johan Brattberg
Foto Anders Bjurö / TT

Falkenbergskeepern som mäter 198 centimeter tar plats mellan stolparna i elvan. 23-årige Brattberg ser ut att få vara förstavalet i laget vid havet när säsongen drar igång.

Markus om Johan Brattberg: “När jag mötte honom hade han precis kommit tillbaka till Falkenberg från provspel med Everton. Han såg ut som en vuxen man redan som 14-15 åring och så klart ville vi sätta honom på plats… Ta ner honom på jorden var det vi inbillade vi oss. Jag fick bollen på vänsterkanten, drev in och drog iväg en projektil mot krysset. Jag hann nästan börja fira målet innan jag såg honom skjuta iväg som stålmannen och tippa bollen utanför….Vi förlorade stort i slutändan.”

Högerback – Joel Andersson
Foto Björn Larsson Rosvall / TT

Högerbacksplatsen går till Joel Andersson som lämnade BK Häcken 2018 för FC Midtjylland i den danska högstaligan. Han står även noterade för 5 A-landskamper.

Axel om Joel Andersson: Dominerade tillsammans med brorsan Adam mittfältet i Västra Frölundas P14 lag. De kunde springa hur mycket som helst och verkade aldrig bli trötta. Vann du bollen dök plötsligt en kopia upp och tog den av dig. Hemska att spela mot.

Mittback – Robin Jansson
Foto: Christopher Katsarov/The Canadian Press via AP/TT

AIK:s guldhjälte från 2018 gjorde bara en säsong i klubben som han anslöt till från Oddevold. Efter guldfirandet drog han västerut och huserar numera i MLS. Närmare bestämt i Orlando City.

Karl om Robin Jansson: “Jag mötte honom när han hade gett upp proffskarriären och var hemma i moderklubben Bengtsfors. I division 4-mötena med mitt Brålanda föll Bengtsfors två gånger om. I slutändan åkte Bengtsfors ur division 4 det året. Fyra år senare avgjorde han allsvenskan för AIK. I intervjun efter matchen svarade han på frågan när SM-guld kändes längst bort för honom, och svarade “det måste vara när man mötte Brålanda borta och tåget åkte förbi stup i kvarten under matchen”.

Mittback – Ronald Mukiibi
Foto Mats Andersson / TT kod

Janssons kollega i mittförsvaret blir ingen mindre än Ronald Mukiibi. Försvararen med tre landskamper för Uganda var först utlånad till Östersund från Häcken innan det blev en permanent övergång.

Axel om Ronald Mukiibi: “Spelade under sina tidiga ungdomsår i Mossens BK, då på innermittfältet. Lämnade sedan för Qviding där han sadlades om till mittback. Han hade en gudomlig teknik och ett lugn ute på planen som jag aldrig tidigare skådat.”

Vänsterback – Adam Andersson
Foto Erik Mårtensson / TT

Tvillingparet tar plats på var sin sida i försvaret när Adam Andersson tar vänsterbacksplatsen. Adam som är kvar i Häcken har även några landskamper innanför västen.

Axel om Adam Andersson: Dominerade tillsammans med brorsan Joel mittfältet i Västra Frölundas P14 lag. De kunde springa hur mycket som helst och verkade aldrig bli trötta. Vann du bollen dök plötsligt en kopia upp och tog den av dig. Hemska att spela mot.

Innermittfältare – Tesfaldet Tekie
Foto Erik Simander / TT

Från Gunnilse till IFK Norrköping där han fick sitt genombrott och sedan köptes loss av belgiska KAA Gent för omkring 15 miljoner. Tesfaldet var tillbaka i Allsvenskan ifjol när han var på lån hos Östersund. Nuvarande klubbadress är Fortuna Sittard i Eredivisie.

Andres om Tesfaldet Tekie: “Har mött honom x antal gånger under hans tid i Gunnilse när han var 14 och 15. Det är nog den absolut bästa spelaren jag mött. Bländande teknik, bra passningsspel, snabba fötter och en makalös spelförståelse. Att han tog sig ut i proffslivet var en lågoddsare.”

Innermittfältare – Daleho Irandust
Jonas Ekströmer / TT

Balltorps FF via Gais till BK Häcken där han gjorde debut den 9:e april 2017 mot Djurgården. Närmar sig 100 matcher i Häcken och noterats för fyra A-landskamper. Tar plats centralt på mittfältet i denna elvan.

Adam om Daleho Irandust: “Det var inget snack om saken att han var en riktigt bra fotbollsspelare redan i Gothia Cup 2016. Då han i boys 18-klassen med Häcken ställdes mot mitt IFK Skövde FK i åttondelsfinalen, som sen skulle visa sig vara den moraliska finalen. Hursomhelst vann Häcken matchen med 1-0 och tog sen komfortabla segrar i resterande slutspelsmatcher. I finalen gjorde Daleho tre av Häckens fem mål och ledde laget mot cupsegern.”

Innermittfältare – Sead Haksabanovic
Foto: AP Photo/Ian Walton

Han lämnade Halmstad BK för Premier League och West Ham där det inte har blivit mycket speltid. Efter en lånesväng i Malaga 2018 var han tillbaka i Allsvenskan 2019 på ett nytt lån. Denna gången hos IFK Norrköping där den montenegrinske landslagsspelaren fått betydligt mer speltid. I detta laget får han ta en plats mer centralt på mittfältet.

Magnus om Sead Haksabanovic: “En spelare som har allt. Bollbehandling, speluppfattning, kvickhet, styrka, avslut. Verkligen allt. Jag har både tränat med och spelat mot honom ett par gånger i pojk- och junioråldern. Han var helt överlägsen mot jämnåriga. Jag minns en gång när han chippade över målvakten från 35-40 meter och reaktionerna från omgivningen var nästan obefintliga eftersom de var vana vid att han gjorde sådant. Jag vet att det redan då fanns ett stort intresse för Haksabanovic från var och varannan storklubb, och man behövde inte se mycket för att förstå varför.”

Högerytter – Ken Sema
Foto Henrik Montgomery / TT

Sylviafostrade Ken Sema var med på Östersunds framgångsvåg. Efter det gick flyttlasset till Premier League och Watford. Där blev det ingen succé och ett lån till Udinise följde. Ken har även representerat Sverige vid flertalet tillfällen. I den här elvan är han given på högerflanken.

Axel om Ken Sema:”Men kan han göra det en kall och regnig kväll på Ruddalens IP i? Ja, det kan han. Jag spelade mot honom under hans sejour i Ljungskile och om någon hade sagt att han om tre år skulle spela för det svenska landslaget hade jag antagligen skrattat. Men bra var han redan då. Snabb, stark och en vänsterfot som kunde avfyra projektiler var redan då hans signum.”

Anfallare – Jordan Larsson
Foto: Jonas Ekströmer / TT

Efter avslutet i Helsingborgs IF vände Jordan Larsson tillbaka till Sverige efter en säsong i holländska NEC Nijmegen. I IFK Norrköping gjorde han under sin andra säsong elva mål innan han värvades av Spartak Moskva. Även Jordan har representerat blågult.

Andres om Jordan Larsson: “Jag mötte honom i vår första gruppspelsmatch i Gothia Cup 2010, klass P13. Han var redan då väldigt lik sin pappa i spelstilen. Snabb i tanken och hotade vår backlinje med många löpningar i djupled, dessutom hade en vass vänsterfot. Dessvärre lyckades han peta in sin egna retur på undertecknad i kassen. Matchen slutade 2-2 och tillslut lyckades både vi och Jordans lag, Högaborg, ta sig vidare till A-slutspel.”

Vänsterytter – Sam Larsson
Foto: AP Photo/Miguel Angelo Pereira

“Samba-Sam” med IK Zenith som moderklubb blommade ut i IFK Göteborg innan flyttlasset gick till Eredivisie. Först i SC Heerenveen och sen Feynoord som han inför den här säsongen lämnade för kinesiska Dalian. Där en viss pandemi stoppat honom från att göra debut. Fyra A-landskamper står han noterad för idag.

Simon om Sam Larsson: “Jag kommer ihåg att vi pratade i bussen på väg till matchen mot IK Zenith att det var en spelare som var med i Göteborgslaget. Denna spelare var Sam Larsson. Redan då hade han en fantastisk teknik och en förmåga att ta sig förbi sin gubbe. I den matchen lyckades vi få med oss ett kryss. Sämre gick det i nästa möte i Gothia Cup när han hade lekstuga med vår vikarierande vänsterback och fixade straffen som gjorde att vi åkte ur turneringen.”

Sammanställt av: Adam Lind

Foto: TT/AP