Categories
Okategoriserade

Fotbollsskådisar vi minns

Fotbollsskådisar vi minns

Fotbollsspelare gör sig bäst på fotbollsplanen, det har vi sett bevis på flertalet gånger genom historien. Trots det har de försökt sig på artistkarriärer, entreprenörskarriärer och framförallt skådespelarkarriärer. Här är ett par minnesvärda gånger som fotbollsspelare försökt sig på en karriär framför kameran.

Vinnie Jones – Lock, Stock and Two Smoking Barrels

Det mest kända exemplet på ovan nämnda karriärsbyte är Crazy Gang-ledaren och kultspelaren Vinnie Jones’ hopp från arg och hård tuffing på fotbollsplanen till arg och hård tuffing på bioduken. Han slog igenom med dunder och brak i filmbranschen med sin bärande roll i Guy Ritchies hyllade debutfilm Lock, Stock and Two Smoking Barrels. Hans karaktär i filmen heter “Big Chris” – en okomplicerad och hårdför inkasserare i den undre världen. Kort sagt, en roll som Jones var oerhört kompatibel för. Sedan filmen kom ut 1998 har han fått mängder med liknande roller, bland annat i X-Men-franchisen. Ingen av hans prestationer kommer dock i närheten av den han står för som Big Chris.

Frank Leboeuf – The Theory of Everything

The Theory of Everything är filmen om forskaren Stephen Hawkings liv. I huvudrollen som Hawkings spelar Eddie Redmayne, som bedömdes göra det så bra att han tilldelades en Oscar för bästa manliga huvudroll. Det erkännandet kan man sannerligen diskutera om han var värd, samma år var Michael Keaton nämligen briljant i filmen Birdman. Men skit i det nu, det här ska varken handla om Keaton eller Redmayne. I stället ska det handla om den gamle världsmästarbacken Frank Leboeuf, som efter sin finfina karriär har sadlat om till att bli fransk teaterskådis. Ibland får han även chansen i Hollywood-produktioner, bland annat i just The Theory of Everything. Där spelar han med bravur den läkare som ger Hawkings fru beskedet om forskarens sjukdom.

Tina Lovesan (tidigare Nordlund) – Offside

Trots att hon lade av redan som 25-åring på grund av anorexi räknas Tina Lovesan som en av Sveriges absolut främsta damfotbollsspelare någonsin. Hon är kanske inte en av Sveriges främsta skådespelare genom tiderna, men hon har i alla fall en avgörande roll i den Ulf Malmros-doftande komedifilmen Offside.

https://youtu.be/j9Q6dlH4-Ko

Stan Collymore – Basic Instinct 2

Basic Instinct är en kultrulle med en mycket omtalad gubbsnusk-scen med huvudrollsinnehaverskan Sharon Stone. Uppföljaren kom 14 år senare och är en film som väldigt få ville se då och väldigt få vill se i dag. För oss fotbollsintresserade kan man i alla fall följa inledningen av filmen med intresse, då den tidigare skyttekungen och något problematiske Stan Collymore spelar Stones karaktärs “love interest”. 

https://youtu.be/7RettA7Czuo

David Beckham – King Arthur: Legend of the Sword

David Beckham är ingen skådespelare. David Beckham vill inte vara någon skådespelare. David Beckham är dock polare med Guy Ritchie (Ritchie har inga vänner, han har bara polare, det vet man) och när Ritchie bad honom att vara med i det haveri till film som är “King Arthur: Legend of the Sword” tackade han ja. Det skulle han inte ha gjort. Med en “fade” som knappast var särskilt vanlig på King Arthurs tid och en mycket överdriven dialekt har Beckham en märklig cameo i en nyckelscen i filmen. 

https://youtu.be/SCIFLPWX2FM

Eric Cantona – Looking for Eric

När kända personer som inte är skådespelare ändå ska spela en roll så brukar det logiskt nog gå som bäst när de får spela sig själva. Exempel 1: Kevin Garnetts förvånansvärt starka insats i Uncut Gems. Exempel 2: Eric Cantonas lite mindre förvånansvärt starka insats i Looking for Eric. Där spelar han en låtsas-kompis till huvudpersonen som ger filosofiska råd och på så sätt bidrar till att en komplicerad livssituation börjar nystas upp. Precis som Vinnie Jones i Lock, Stock and Two Smoking Barrels är det här en roll skräddarsydd för Cantona.

Ralf Edström, Ronnie Hellström och många fler – Fimpen

Klassisk film detta. Magnus Härenstam som fotbollsproffs och Ernst-Hugo Järegård som Hammarby-coach, och därtill i princip hela Sveriges landslag på 1970-talet med biroller. Dessa figurerar i berättelsen om sexåringen “Fimpen” som trots sin unga ålder osannolikt nog slår sig in i landslaget (inte baserat på en sann historia).

Olivier Giroud, Presnel Kimpembe och Antoine Griezmann – Spider-Man: Into The Spider Verse/The Lego Batman Movie

Spider-Man: Into The Spider-Verse hyllades unisont när den kom 2018 och vann en Oscar för bästa animerade film. I den franska versionen hittar man två stycken överraskande röstskådespelare. Olivier Giroud och Presnel Kimpembe gör nämligen de franska rösterna till Spider-Mans fiender Green Goblin och Scorpion. Detta bygger på en fransk minitradition, då deras landslagskollega Antoine Griezmann gjorde den franska rösten till Superman i The Lego Batman Movie.

Pelé, Bobby Moore och många fler – ‘Escape to Victory’

En mycket stökig historia, där Pelé, Bobby Moore, Osvaldo Ardiles med flera spelar med och mot Sylvester Stallone samt Michael Caine. Dessa är krigsfångar under andra världskriget som på något sätt (jag har inte sett filmen) ska försöka fly nazisterna genom att spela en fotbollsmatch. Det låter inte riktigt som världens bästa manus, men trots det fick den faktiskt god kritik både från kritiker och publik.

Halva fotbollsvärlden – Goal!

Jag är tvungen att ha med Goal! i den här sammanställningen eftersom att det är den mest kända fotbollsfilmen som överhuvudtaget finns. Det 30-tal fotbollsspelare som är med i filmen har dock inte särskilt många repliker, och det är egentligen ingen av dem som sticker ut.

Särskilt omnämnande: Henrik Larsson – Solsidan

Varför Henke, varför? En av Sveriges främsta fotbollsspelare någonsin, men karisman har aldrig varit särskilt stark. Därför var det ett otroligt “jump the shark”-ögonblick när Solsidan bestämde sig för att ge Henke en minutlång cameo där han ska försöka lära ett barn att spela fotboll. Resultatet är inte svensk humor-tv:s starkaste stund.


Karl Andersson