Categories
Reportage

Futsal – Vad hände egentligen med inomhusfotbollen?

Futsal – Vad hände egentligen med inomhusfotbollen?

På nittiotalet och en bit in på tjugohundratalet var inomhusfotbollen ett givet inslag på vintrarna för i stort sett alla fotbollsklubbar. Den verkar också vara på väg tillbaka i en ny form. Idag heter sporten futsal, har över 150 000 registrerade spelare i Sverige och är en av landets snabbast växande sporter.

− ”Fan i helvete!” Utbrister en av spelarna i GAIS futsals damlag efter att ha fintat bort halva laget för att sedan skjuta tätt utanför. Det är onsdag kväll i statsdelen Lunden i centrala Göteborg. Solen skiner fortsatt ute och fåglarna kvittrar trots att klockan är halv åtta på kvällen. Det är helt vindstilla. Inne i Lundenhallen har GAIS futsals damlag fotbollsträning. Det luktar nytt i den inte helt färdigställda gymnastiksalen och matchspelet är i full gång. Så klart är lagen indelade i svarta och gröna tröjor. Trots att säsongen är över sedan en tid tillbaka tränar laget en gång i veckan mellan säsongerna och initiativet är välkommet bland spelarna.

Lundenhallen, Göteborg. Foto: Sean O’Brien

Vi försöker att hålla igång året runt. Vi är en av få klubbar i Sverige som gör det. Det är något vi vill kunna erbjuda de som satsar helhjärtat på sin futsal. Om vi inte gör det riskerar vi att tappa spelare. Både till fotbollen, andra föreningar eller så tappar folk suget och motivationen, säger tränaren Lasse Ternström.

Träningen innehåller, trots att det är eftersäsong, tufft spel och konstanta platsbyten. Tränaren Lasse Ternström är med och spelar som ”point”. Rätt som det är blåser Lasse av spelet med en halvdan busvissling, mitt i en kontring, bara för att instruera en av försvararna hur hon borde agera under just den specifika sekvensen.

Om du ställer dig här till höger, istället för att kliva på, slipper du att motståndarna passar förbi dig och får en jättebra målchans, säger han samtidigt som han leder henne till var han tycker att hon borde stå.

Lasse Ternström under en träning. FOTO: Mathias Bergeld, Bildbyrån.

Två som välkomnar den tuffa träningen är spelarna My Olofsson Hjelm och Tove Sjödin som båda ser tillbaka till inomhusfotbollen i barndomen med goda minnen. My spelade i Kortedala där flera av spelarna var väldigt tekniska och spelade mycket inomhus i tidig ålder. Jag är uppvuxen i Angered och spelade i Kortedala.

Jag är ju uppvuxen med Tomtecupen och jag har spelat inomhus hela tiden. Men då har det ju varit inomhusfotboll och inte futsal, säger My och fortsätter:

Man saknar de här skojturneringarna ibland. Nu är allting så himla seriöst.

My Olofsson Hjelm tar emot andrapriset efter finalen 2020. Foto: Michael Erichsen, BILDBYRÅN

My Olofsson Hjelm är en av de mer rutinerade spelarna i GAIS Futsal. Med meriter som SM-guld, landskamper och spel i bland annat IFK Göteborg, IFK Uddevalla och Torslanda har hon varit med från början i futsalens resa mot att bli en etablerad sport i Sverige. Hon tycker att utvecklingen går framåt.

De flesta fotbollsklubbar jag har varit i har haft futsal eller inomhusfotboll som vinterbelöning efter en tuff säsong ute. 2012 kan man väl säga var året det blev lite mer seriöst. Då spelade jag i Torslanda och vi tog SM-guld i futsal. Det känns som att efter 2012 började sporten utvecklas mer och mer. Men det är mer de tre senaste åren sporten börjar att bli tagen mer på allvar, säger hon.

En som inte är riktigt lika rutinerad är Tove Sjödin. Hon har precis avslutat sin första säsong i GAIS Futsal sedan hon trappade ner sin satsning på fotbollen. Dock spelar hon fortfarande fotboll på lägre nivå än tidigare i Göteborg FF. Hon ser tillbaka på sitt första år som futsalspelare med enorm glädje.

Allt går jävligt snabbt i futsal. Man har inte lika mycket tid att tänka, säger hon, med betoning att det är positivt och fortsätter:

Jag känner mig fortfarande helt ny i det här och tycker fortfarande det känns superkul att jag har några år att lära. Det är ganska mycket nytt.

GAIS Futsals damer är något nya i sammanhanget. Den gångna säsongen var deras första i RFL (Regionala Futsalligan), och laget gjorde det så bra att de tog sig hela vägen till final i SM-slutspelet.

Det gick nästan lite för bra för oss, men det var så klart kul att vi lyckades ta oss hela vägen till final. Nu har vi börjat jobba mycket med platsbyten och ligger verkligen i framkant mot andra klubbar. Nästa år kommer vi att vara ännu bättre, säger Lasse Ternström och får medhåll av My:

Jag tänkte att första året alltid är ett läroår. Sedan tänkte jag att Lasse är en duktig tränare och det finns mycket att lära sig av honom. Sedan drar jag och sambon till Thailand i januari, men det blev inte riktigt så. Men det var riktigt kul och vi utvecklades enormt under säsongen. Lasse chansade och drog ihop ett gäng och det gick ju bra, säger My.

Sedan 2006 är futsal en del av det svenska fotbollförbundet. Tidigare anordnades inomhusfotbollen oftast av klubbarna själva för att sysselsätta sina spelare under vinterhalvåret. Avsaknaden av struktur och gemensamma regler gjorde att förbundet bestämde att man var tvungna att använda deras regler för att få kalla spelformen futsal.

Det Svenska Fotbollförbundet tog beslutet att tävlingsformen inomhusfotboll skulle ta det internationella namnet futsal, göra det till en egen idrott och skapa ett nationellt mästerskap kring idrotten. Innan spelades det massa olika former som 5-a-side, inomhusfotboll och liknande, men från 2006 är det futsal med samma regler som gäller i hela Sverige, säger Mathias Etéus, gruppchef för futsal på Svenska Fotbollförbundet sedan hösten 2019.

Mathias Etéus, gruppchef för Futsal på SvFF. Foto: Svenska fotbollförbundet

De kommande åren arrangerade Svenska fotbollförbundet officiella SM-slutspel i futsal, där Skövde AIK snabbt blev en stormakt i herrserien och vann fyra raka SM-guld. 2012 blev första gången guldet tillföll Göteborg när FC Ibra stod som vinnare på herrsidan och Torslanda IK på damsidan, samma år.

Men nu i våras var det ju helgöteborgskt i finalen med GAIS och IFK Göteborg. Så Göteborg är tillbaka på tronen igen, säger Mathias Etéus.

Tidigare var det vinnarna i distriktsmästerskapen som fick delta i SM-slutspelet, men säsongen 2014/2015 startade SvFF den svenska futsalligan (SFL). En regional serie indelad i en nordlig och en sydlig serie. Säsongen 2018/19 gjordes serien om till en rak serie med 14 lag.

Det var så klart en tydlig ekonomisk aspekt i att serien var indelad. Damsidan har tyvärr inte utvecklats lika snabbt av olika anledningar. De spelar just nu sex regionala serier innan SM-slutspelet. De senaste åren har ju dock några av de stora fotbollsklubbarna, till exempel Hammarby, Djurgåden och IFK Göteborg, satsat även på futsal. Då är det klart vi hoppas att det ska hjälpa till att utveckla svensk futsal.

”Vi kommer alltid vara bakom fotbollen.”

Tjejerna i GAIS futsal ser positivt på sportens framtid. Enligt My och Tove har det mediala intresset lyft sporten och ibland har det till och med varit fullsatt på läktaren i Lundenhallen, där laget även spelar sina matcher:

Det går verkligen framåt hela tiden känns det som. Nu behöver man inte förklara sig lika mycket när man säger att man spelar futsal. Det blir fler och fler som har lite koll. Man slipper säga att man typ spelar inomhusfotboll. Men tack vare medieintresset tycker jag att det på kort tid har utvecklats enormt. Jag tror att det kan bli en riktigt etablerad sport i Sverige.

Det har verkligen blivit många som kommer och tittar på våra matcher. Det har i alla fall varit två matcher vi har haft fullsatt, fyller Tove i.

Tränaren Lasse Ternström är inte bara tränare för tjejerna. Han är också ligaansvarig för svensk futsal på Svensk Elitfotboll. Där har han uppdraget att förbättra det kommersiella och ska samarbeta tätt med fotbollsförbundet där de ihop ska få sporten att växa och locka publik till matcherna. Han berättar att han ser många matcher under säsongen. Allt för att se så att allt omkring fungerar bra och leverera en bra produkt till publiken. Han ser liksom tjejerna ljust på framtiden men problematiserar också konkurrensen och jämförelsen med fotboll:

Vi kommer alltid vara bakom fotbollen och ser den inte som en konkurrent. Problemet är att futsal alltid jämförs med fotboll. Den borde jämföras och konkurreras mot inomhusidrotter som innebandy, handboll och basket.

Lasse ger också exempel på spelare som försöker gå in helhjärtat för både fotboll och futsal. Han ser det lite som ett problem då spelaren kan hamna i kläm mellan sin futsalklubb och sin fotbollsklubb.

Vi måste skapa egna spelare som satsar på futsal från 17–19 års ålder. Innan det är det bara positivt att de spelar fotboll på sommaren och futsal på vintrarna.

Mathias Etéus på fotbollsförbundet är också hoppfull inför framtiden. Han pekar, liksom Lasse, på konkurrensen med andra vintersporter är en fördel för futsalen. Framförallt med tanke på likheterna med fotboll och fotbollens extremt stora målgrupp. Han tror också att det kan leda till att exempelvis tjejer och ungdomar med utländsk bakgrund, väljer futsal framför andra vintersporter.

Jag ser ljust på framtiden. Jag tror att futsal kommer attrahera många barn och ungdomar och således också seniorer. Många kommer se futsalen som en alternativ karriärväg och idag är steget ut i Europa kortare via futsalen än vad den är via fotbollen.

Kan man leva på futsal?

Inte som ett fotbollsproffs. Visst kan du åka ner till Italien och spela för 2000 euro i månaden. Men sporten är fortfarande ung. Det finns fortfarande mycket att göra. Rom byggdes inte på en dag. Men vi måste ha tålamod och låta det ta den tid det tar. När spelarna börjar påverka vuxna att de vill spela futsal och tycker det är roligt, då kommer sporten växa ännu mer. Utmaningarna är att ha tålamod och låta det ta den tid det tar. Möjligheterna är stora.

Klockan börjar närma sig nio på kvällen och träningen är snart slut i Lundenhallen. Eftersom att det är oavgjort ska matchspelet naturligtvis avslutas enligt klassiskt manér, sista målet vinner.

Träningen är fartfylld. Foto: Sean O’Brien

”Sista målet är alltid viktigast, vettu!” ropar spelaren Matilda Östergaard till gruppen och vill frenetiskt starta igång spelet en sista gång innan träningen är slut.

Träningen är slut och Lasse samlar ihop laget en sista gång och försöker hålla något typ av avslut till truppen innan tjejerna börjar lämna lokalen en efter en. Ett gäng dröjer kvar, däribland My som minns tillbaka till ett av sina starkaste futsalminnen.

Jag minns sällan specifika matcher men jag minns speciellt en match. DM-finalen mot Hovås/Billdal. Vi låg under med 4- eller 5-0 i halvlek för att sedan vända och vinna med 6-5. Jag gjorde mitt sjukaste mål och det var naturligtvis 6-5 målet. Det var helt galet. Det ska ju inte hända. Det är nog bara i futsal det kan hända.

Svenska SM-guldvinnare i futsal sedan 2010:
År

2010

2011

2012

2013

2014

2015

2016

2017

2018

2019

2020

damer

Bollstanäs SK

Vasalund IF

Torslanda IK

Madesjö IF

Madesjö IF

Täby IF

Lindahls FF

Lindahls FF

Falcao FC

Falcao FC

IFK Göteborg

herrar

Vimmerby IF

Falcao FC

FC Ibra

Göteborg FF

Malmö City FC

Göteborg FF

IFK Göteborg

IFK Uddevalla

IFK Uddevalla

IFK Uddevalla

-*

*Slutspelet uppskjutet på grund av covid-19

Sean O’Brien