Okategoriserade

Lista: Inhopp vi minns

Inhoppen

vi minns

Många är vi som har suttit där på avbytarbänken och muttrat för att vi inte var en av de elva som fick starta matchen. På allt från oslipade träbänkar till ihåliga plastbås har vi suttit och tålmodigt väntat på chansen att få komma in och göra skillnad. Även proffsen delar denna känsla, om än på lite skönare sittplatser. Här kommer en lista på spelare som kom in och gjorde just skillnad, antingen negativt eller positivt.

David Trezeguet och Sylvain Wiltord, 2000, Frankrike-Italien, EM-final

Italien tar ledningen i den 55:e minuten genom Marco Delvecchio. Tre minuter senare byts Sylvain Wiltord in och Frankrike trycker på för en kvittering men får inte in bollen. Med matchens sista spark lyckas Wiltord trycka in bollen under Italiens målvakt Franscesco Toldo och tar matchen till förlängning. Väl där skulle Frankrikes andra inhoppare David Trezeguet presentera sig. I den 103:e minuten kommer chansen som han väntat på och Trezeguet gör inget misstag. Bollen går upp i nättaket och Frankrike är europamästare.

Mario Götze, 2014, Tyskland-Argentina, VM-final

Efter att bägge lagen misslyckats med att hitta nätet gick finalen till förlängning. Två minuter innan full tid hade den då 22-årige supertalangen Mario Götze hoppat in för Tyskland. Det var ett byte som tränare Joachim Löw inte skulle ångra. I den 113:e minuten tog han ner bollen på bröstet och slog till bollen på volley ur snäv vinkel. Tyskland tog sitt fjärde VM-guld och Götze skrev för evigt in sig i tysk fotbollshistoria.

Simone Zaza Italien-Tyskland 2016 EM-semifinal

Vid ställningen 1–1 och förlängning byttes Simone Zaza in i den 120:e och sista minuten av en enda anledning, att slå en straff. I den andra straffomgången var det dags för Zaza att kliva fram. Med en trippande väldigt speciell ansats klev han fram mot bollen och sköt högt över. Han hade misslyckats med sitt enda uppdrag och den väldigt udda ansatsen gjorde att straffmissen vevades om och om igen. Det är förmodligen fortfarande det som Zaza är mest känd för än idag.

Tim Krul, 2014, Nederländerna-Costa Rica, VM-kvartsfinal

Nederländerna var storfavoriter i kvartsfinalen mot Costa Rica men trots mängder med chanser lyckades de inte överlista en storspelande Keylor Navas i Costa Ricas mål. Matchen gick till förlängning och när det började närma sig straffläggning tog den nederländske tränaren Louis van Gaal tog beslutet att byta målvakt. Ut med Jasper Cillessen som inte räddat någon straff under sin proffskarriär och in med Tim Krul. Det skulle visa sig bli ett succédrag. Krul räddade två av Costa Ricas straffar och blev stor matchvinnare när Nederländerna tog sig till semifinal.

Ole Gunnar Solskjaer, 1999, Bayern München-Manchester United, Champions League-final

Den person som exemplifierar ordet super-sub allra bäst måste vara Manchester Uniteds nuvarande tränare Ole Gunnar Solskjaer. Som spelare gjorde han sig känd för att förändra matcher från bänken och inget av hans mål har högre status än det avgörande målet i finalen mot Bayern München 1999. I den 89:e minuten leder tyskarna med 1–0. I den 91:e minuten ligger de under med 1–2 efter mål av Teddy Sheringham och Solskjaer. En av de mest dramatiska vändningarna var ett faktum och inhopparen Solskjaer stor matchvinnare.

Steven Gerrard, Liverpool-Manchester United, 2015, Premier League

Liverpool ligger under med 1–0 i paus mot Manchester United på hemmaplan och tränaren Brendan Rodgers känner att något behöver göras. Valet blir att sätta in klubbikonen och lagkaptenen Steven Gerrard. Det första som händer är att Gerrard sätter in en stenhård, men regelrätt, tackling på Juan Mata i Manchester United. När sedan Ander Herrera några sekunder senare kommer lite sent in i en tackling på Gerrard själv stämplar Gerrard honom på vaden. Rött kort efter 38 sekunder och Liverpools chanser att komma igen gick upp i rök.

Lars Ricken, 1997, Borussia Dortmund-Juventus, Champions League-final

Dortmund går in till pausvila med en 2–0 ledning, bägge målen inprickade av Karl-Heinz Riedle. Juventus reducerar dock genom Alessandro Del Piero och är i allra högsta grad med i matchen när Riedle byts ut till förmån för Lars Ricken. 16 sekunder senare sprintar Ricken ifrån Juventus backlinje och slår till med en lobb utanför straffområdet. Bollen seglar över Juventus-målvakten Angelo Peruzzi och avgör matchen för Dortmund som tar sin hittills enda Champions League-titel.

Josefine Öqvist, 2003, Sverige-Kanada, VM-semifinal

Efter ett målvaktsmisstag tog Kanada ledningen i den 65:e minuten genom Kara Lang. Sveriges förbundskapten Marika Domanski-Lyfors agerade fem minuter senare med ett dubbelbyte. I jakt på kvittering byttes de offensiva spelarna Josefine Öqvist och Therese Sjögran in och det skulle visa sig bli helt avgörande. Först kvitterade Malin Moström efter en snabb frispark signerad Victoria Svensson. Sedan klev Josefine Öqvist in i handlingen och avgjorde matchen i den 86:e minuten med ett avslut via stolpen och in och skickade Sverige till VM-final.

Josefine Öqvist jublar efter sitt avgörande mål mot Kanada. Foto: (AP Photo/Marcio Jose Sanchez) COPYRIGHT SCANPIX SWEDEN

Andreas Johansson, Arsenal-Wigan 2006, Premier League

Arsenal var piskat att vinna för att ta sig till kommande års Champions League och det var också deras sista match på hemmaarenan Highbury. Efter en tuff start lyckades de vända underläge 1–2 till ledning med 3–2. Wigan kallade då upp Andreas Johansson från bänken för att ändra matchbilden. Det skulle de inte gjort. Det tog inte mer än 90 sekunder innan det var färdigspelat för Johansson som drog ner Fredrik Ljungberg i straffområdet med straff och utvisning som följd.

Oliver Bierhoff, 1996, Tyskland-Tjeckien, EM-final

Storfavoriten Tyskland låg under mot överraskningslaget Tjeckien efter att Patrik Berger gett tjeckerna ledning på straff i den 59:e minuten. Tio minuter senare kommer nickspecialisten Oliver Bierhoff in. Han behöver bara fyra minuter på sig innan han har knoppat dit 1–1 efter en fint slagen frispark. Matchen går till förlängning och Golden Goal och även där håller sig Bierhoff framme och avgör matchen med ett skott som tar på en tjeckisk back och överraskar målvakten. Målet innebar att matchen var avgjord och Tyskland korades till segrare.

Henrik Larsson, 2006, Barcelona-Arsenal, Champions League-final

Underläge 1–0 mot ett decimerat Arsenal vände sig Barcelonatränaren Frank Rijkaard till Henrik Larsson på bänken. I det som skulle bli hans sista match för klubben kommer han in och vänder matchen för Barcelona med två assist i en match som Barca vinner med 2–1. Ett bättre avslut än så går knappast att få. Det är också värt att nämna att en annan inhoppare, Juliano Belletti, stod för det avgörande målet.