Categories
Okategoriserade

Lista: Mest minnesvärda ‘last minute goals’

“Some people think football is a matter of life and death. I assure you, it’s much more serious than that”.
Ja, vi vet att det gamla citatet från Bill Shankly är uttjatat och överanvänt. Å andra sidan hade han kanske en poäng, för handen på hjärtat: Kan du verkligen titta igenom den här listan med de tio mest minnesvärda sista-minuten-målen utan att känna känslorna av glädjerus och avgrundsdjup sorg genom rutan?

10. Abby Wambach kvitterar mot Brasilien i VM-kvartsfinalen 2011, (minut 120+2).

USA, giganten inom damfotbollen, låg illa ute i VM-kvartsfinalen mot Brasilien 2011. Klockan passerade minut 121 när laget vann bollen på egen planhalva och kontrade, ett anfall som slutade med att lagets stjärna Abby Wambach tryckte in kvitteringen med huvudet. USA vann sedan matchen på straffar men gick oväntat nog inte segrande ur turneringen. Istället skrällde Japan och tog sitt första, och hittills enda, VM-guld.

9. Andrés Iniesta skjuter Barcelona till final i Champions League 2009, (minut 90+3).

En av de absolut mest dramatiska matcherna någonsin, även om efterspelet snarare handlade om domarinsatsen istället för Iniestas otroliga yttersida. Ett frustrerat Stamford Bridge, som ansåg sig ha blivit rånade på både en eller två straffar, fick se bollen segla in bakom en chanslös Petr Chech. Målet betydde 1-1 och gjorde att Barcelona tog sig vidare till final i Champions League, en final de senare vann.

8. Lucas Moura skjuter Tottenham till sin första final i Champions League någonsin (minut 90+6).

Ajax hade vunnit första matchen i London med 0-1, seger var därför ett måste för Spurs. Efter 2-0 till hemmalaget i halvtid trodde alla att det var över, alla förutom Lucas Moura. Han både reducerade och kvitterade på egen hand. När matchklockan sedan tickade upp mot den sjätte tilläggsminuten slog han till igen, och tystade ett fullsatt Johan Cruijff Arena. Finalen förlorade dock Tottenham efter en svag insats mot Liverpool.

7. Sergio Ramos kvitterar mot Atlético Madrid i finalen av Champions League 2014 (minut 90+3).

Atlético Madrid har aldrig vunnit Champions League, men 2014 var det nära. I finalen var det uppdukat för derbydrabbning när laget ställdes mot giganten och ärkerivalen Real Madrid. Efter 1-0 i första halvlek såg det länge ut som att Atlético skulle hålla ut. Då fick ‘Los Blancos’ en hörna och Sergio Ramos gjorde det han är bäst på. Urstarkt nådde han högst av alla och tryckte in kvitteringen. Real Madrid gjorde sedan hela tre mål i förlängningen, och snuvade lillebror Atlético på bucklan.

6. Flamengo vänder matchen mot River Plate efter två mål i matchens slutminuter i finalen av Copa Libertadores 2019 (minut 89 och 90+2).

Få saker är så viktigt för sydamerikaner som fotboll och Copa Libertadores, den sydamerikanske versionen av Champions League, är bland det största man kan vinna. I finalen 2019 ställdes brasilianska Flamengo mot argentinska River Plate. River Plate hade länge ledningen med 0-1 men två mål av Gabriel Barbosa i matchens slutskede gjorde så att Flamengo tog hem bucklan för första gången sedan 1981. Gissa om ‘Gabigol’ blev hyllad hemma i Rio de Janeiro?

5. Nayim skjuter Real Zaragoza till sin största titel någonsin mot Arsenal i Cupvinnarcupen 1995 (minut 120).

Idag är Real Zaragoza ett lag som åker jojo mellan La Liga och Segunda men i mitten av 90-talet var de riktigt bra. 1995 kom laget till final i Cupvinnarcupen där man ställdes mot Arsenal. Matchen såg ut att gå till straffar när Zaragozas mittfältare Nayim stod för en prestation som väl inte kan beskrivas som något annat än…otrolig?

4. David Beckham skickar England till VM med matchens sista spark (minut 90+3).

Minst en poäng krävdes för att fotbollstokiga England skulle ha chans att ta en plats i efterföljande sommars VM-slutspel i Japan/Sydkorea. Sven-Göran Erikssons mannar hade det dock tufft mot Grekland och såg ut att gå mot en oväntad förlust på Old Trafford i Manchester. Då klev David Beckham fram och skruvade in en frispark i vänstra krysset. Målet räckte för att England skulle säkra avancemang, och frisparken är idag ett av de mest klassiska målen någonsin.

3. Troy Deeney skickar Watford till final i Champion Chips playoff efter en makalös avslutning (minut 90+7).

Det återstod endast ett par minuter av tilläggstid av den andra semifinalen i Championships playoffslutspel och matchen var på väg till förlängning. Då fick bortalaget Leicester straff. Mål på straffen och och Leicester går till final, med vad händer? Ja, ni som vet ni vet. Ni som inte vet får kolla igenom klippet. Eller vet ni vad? Kolla klippet ändå, det är lika otroligt varje gång!

2. Manchester United vinner Champions League efter en makalös vändning mot Bayern München i finalen av Champions League 1999 (minut 90+1 och 90+3).

Skådeplatsen var ett fullsatt Camp Nou i Barcelona, Champions League skulle avgöras. Bayern München tog en tidig ledning genom Mario Basler och såg ut att kunna hålla nollan, men icke. I minut 67 byts anfallaren Teddy Sheringham in, en kvart senare även norrmannen Ole-Gunnar Solskjær. Dessa byten skulle många hävda är skolboksexempel av begreppet ‘super sub(s)’. På tilläggstid gjorde de båda inbytta nämligen varsitt mål, och bucklan var ett faktum.

1. Två sena mål av Dzeko och Aguero gör att Manchester City vinner Premier League 2012 (minut 90+2 och 90+4).

Förutsättningarna var väldigt enkla:
Seger och Manchester City skulle vinna sin första ligatitel sedan 1968. Vid förlust eller oavgjort behövde stadsrivalerna United tappa poäng för att titeln skulle kunna bärgas. Uniteds match hade färre avbrott och tog slut snabbare, och United lyckades vinna. När klockan hade passerat 90 minuter på Etihad Stadium låg Manchester City under och behövde göra två mål för att klättra förbi United i tabellen.
Det låter som en omöjlig uppgift. Men de lyckades.