Categories
Okategoriserade

Övrigt: Jane Björcks bästa mästerskapsminnen

Janes bästa mästerskaps-minnen

Jane Björck har varit sportreporter på SVT sedan 1987. Fotbolls-VM i Italien 1990 blev hennes första stora mästerskap, och sedan dess har hon hunnit med många fler. Till Bakåtpass delar hon nu med sig av hennes allra bästa mästerskapsminnen.

Herr-VM i Italien 1990

“För mig är det ju speciellt med VM90, mitt första stora mästerskap. Det blir ju alltid speciellt givetvis. Halva tiden jobbade jag i studio och halva tiden var jag på plats. Då är ju just den här semifinalen mellan Argentina-Italien i Neapel, där jag var på plats, väldigt speciell. Det var så enormt och under så speciella förutsättningar. I och med att de är så fotbollstokiga i Italien förväntar man sig att varenda italienare vill se Italien i final och så kommer man till Neapel där halva staden, som vi upplevde det, ville se Argentina för att tacka Maradona som hade tagit scudetton till Napoli. Mycket speciellt var det, mycket speciellt.”

VM 1990 var Jane Björcks första mästerskap. Hon delade tiden mellan att sitta i studion och att vara reporter på plats. Bild: Lars Hedberg/TT
Dam-VM 2011 och 2019

“Damfotbollen ligger mig väldigt varmt om hjärtat. Jag har ju spelat själv och följt den utvecklingen. Så dammästerskapen är också speciella, jag har ju gjort flera sådana också. Som i Tyskland 2011 när de tog brons och gick mycket längre än vad kanske någon hade förväntat sig. Jag och fotograf Leif Johansson skulle vara kvar då, för vi sände inte mästerskapet, men vi var där som team för SVT och vi skulle vara kvar så länge som Sverige var kvar och Sverige bara fortsatte. De tog ju brons till slut. Det blev brons igen i Frankrike i somras och det var också väldigt häftigt och speciellt naturligtvis. Det var också så speciellt för det var första gången Sverige besegrade Tyskland i ett mästerskap på hur länge som helst. Så de var väldigt häftiga att uppleva på plats.”

Efter ett succémästerskap lyckades Sverige bärga VM-bronset i Frankrike sommaren 2019. Här jublar spelarna efter segern mot England i bronsmatchen. Bild: Jonas Ekströmer/TT
Herr-VM i Sydafrika 2010

“Även första VM:et i Afrika, det i Sydafrika 2010. Då var det också jag och fotograf Leif Johansson, och vi åkte kors och tvärs för det är ju inget litet land direkt. Vi upplevde så otroligt mycket. Då var inte Sverige med men det var ändå otroligt häftigt att få uppleva det mästerskapet.”

Spaniens Andres Iniesta firar efter att ha gjort det avgörande målet i VM-finalen 2010. Bild: (AP Photo/Martin Meissner)/TT
Summa summarum

“Men om jag måste säga något så är det just VM90 i Italien, och sen att ha följt damerna till ett par medaljer. Det måste jag säga var häftigt.”

Text: Jesper Bernspång och Magnus Johansson.