Categories
Okategoriserade

Lista: Minnesvärda bakåtpass

Minnesvärda bakåtpass

Vad vore ett magasin med namnet “Bakåtpass” utan några fina eller mindre fina bakåtpass. Här har vi gått tillbaka för att minnas några speciella händelser som involverat en eller flera pass mot eget mål.

Olof Mellbergs inkast till Peter Enckelman

Gullspångssonen Olof Mellbergs Aston Villa jagar en kvittering i bortamötet med Birmingham. I den 77:e matchminuten ska den svenske dåvarande landslagsmannen ta hand om ett inkast på egen planhalva. Han väljer då att kasta hem mot sin egen målvakt, Peter Enckelman, som missbedömer bollen helt och tvingas se på när bollen retsamt rullar in i eget nät.

Bakåtpassen som fick Zlatan att se rött

PSG med Zlatan Ibrahimovic i spetsen förlorade bortamötet med Bordeaux (2-3). Det resultatet fick Zlatan att kalla Frankrike för “ett skitland” och domaren Lionel Jafferdo för “ett rövhål”. Anledningen? Delvis en bakåtpass. Domaren valde att fria bakåtpassen från försvararen som Bordeauxs målvakt plockade upp i “skopan”. Förklaringen var att Bordeaux inte hade vunnit någon fördel när Zlatan då ska dragit på sig en frispark. Hur som helst fick utbrottet efter slutsignalen stor uppmärksamhet och bland annat den dåvarande franske premiärministern Manuel Valls att uttala sig om Zlatans reaktion.

När Danmark bakåtpassade sig till EM-guldet

Dansken hade kommit in i till EM:et som spelades i Sverige på ett bananskal. Två veckor innan turneringen skulle starta fick vårt grannland platsen efter att Jugoslavien diskvalificerats. Väl i turneringen tog man sig hela vägen till finalen där giganten Tyskland väntade. Ett tidigt ledningsmål följdes upp av massvis med bakåtpass till Peter Schmeichel som kunde ta upp bollen och spela av mängder med tid. Regeländringen har dödat den här maskningstekniken en aning.

Världsmästarens eleganta lobb över egen målvakt

Kommer ni ihåg Christoph Kramer? Den tyske defensive innermittfältaren som ådrog sig en hjärnskakning i VM-finalen 2014 och bland annat frågade målvakten Manuel Neuer om han ville byta position. Den här gången satte han sin lagkamrat i Borussia Mönchengladbach Yann Sommer i en speciell sits. När han enkelt ska rulla hem bollen till egen målvakt från mittcirkeln lyckas han istället med att sätta bollen en bra bit över honom och ge Dortmund ledningen.

David Alabas “enkla” hemspel till egen målvakt

David Alabas Österrike har ledningen med 2-0 mot Malta i en vänskapslandskamp 2016. Tre minuter återstår av ordinarie tid när Alaba faller ner mellan mittbackarna för att ta hand om ett uppspel från egen målvakt. Den österrikiske kaptenen pressas hårt av två malteser och väljer att spela tillbaka bollen bakåt. Det han inte är medveten om är att målvakten, Ramadan Oezcan, flyttat sig ett tiotal meter i sidled och delvis lämnat sitt mål. Ett enkelt tillbakaspel som blev allt annat än enkelt.

När Giaccherini skulle ta det säkra före det osäkra

Chievos målvakt Stefano Sorrentino hade precis avvärjt ett skott från Sassuolos Domenico Berrardi från nära håll. Returen går ut till Sorrentinos lagkamrat Emanuele Giaccherini som försöker brösta hem bollen till sin egen målvakt. Men Sorrentino ligger fortsatt på marken och gör ett tafatt försök till att rädda bollen från att rulla in i mål.

Mark Flekken tog vattenflaskan istället för bakåtpassen

MSV Duisburg hade precis nickat in en hörna mot FC Ingolstadt och var i full färd med att fira. Men mitt i firandet går kamerabilderna över till linjedomaren som står blick stilla med flaggan höjd över sig. Offside. Inget mål och de rödsvartrandiga Ingolstadt kunde istället starta en omställning. En omställning som i alla fall tio av elva Duisburgspelare uppfattade. Den som inte gjorde det var målvakten Mark Flekken som var på väg in i målet för att dricka vatten när hans mittback försöker nicka hem bollen till honom.

Adam Lind

Foto: TT/AP