Categories
Okategoriserade

Världens längsta fotbollsmatch

I samband med att Göteborgsklubben Mossens BK fyllde 75 år 2007 organiserade man ”världens längsta fotbollsmatch” när man spelade fotboll i drygt 28 och en halv timme. Åtminstone krossade man världsrekordet som då fanns angivet i Guinness rekordbok på 26 timmar och 10 minuter.

Världens längsta fotbollsmatch

Det var en novemberdag 2007 som matchen ägde rum mellan det gula och det svarta laget i Mossens BK där slutresultatet blev 161–152. ”Maratonmatchen” var en i raden av olika projekt som Mossens BK organiserade när klubben 75-årsjubilerade.

– Vi funderade på vad man kan göra för att få lite ”buzz” kring klubben. Vi ville ha lite nya spelare och då kläckte jag idén om att göra ett världsrekordförsök, säger Mikael Vilkas, på den tiden ordförande för Mossens BK.

Alla klubbens medlemmar hade möjligheten att vara med och spela i matchen, både män och kvinnor i alla åldrar. Upplägget gick ut på att cirka 300 medlemmar spelade i olika block under den drygt 28 timmar långa matchen och de som spelade allra mest höll igång i runt fem timmar. För att det skulle bli något lättare spelade man på en sjumannaplan.

– Det var en jätteansträngning för många att spela så länge på udda timmar på dygnet. Man blir rätt trött även om man inte springer som en galning hela tiden.

Stämningen minns Mikael som god och på dagen var det till och med en del publik som tagit sig till Guldheden södra där matchen spelades.

– Vi hade musik i högtalare och hade lite speakerinsatser in emellan. Men när natten kom var det ganska stillsamt.

– Men framförallt var det roligt på det viset att det var mixat med alla klubbens medlemmar, med seniorer, juniorer och till och med tränare. Det var något vi gjorde tillsammans, säger Mikael Vilkas.

Rekordet blev aldrig officiellt i Guinness rekordbok då man inte hade någon representant på plats. I 2016 ska en match på hela 120 timmar, vilket motsvarar ungefär fem dygn, ha spelats i Santiago i Chile. Upp till bevis för Mossen om man ska ro på det alltså.

Det nya världsrekordet är satt i Chile.

Sebastian Nilsson