Categories
Okategoriserade

Searching for Stenman

Searching for Stenman

45 svaga minuter är allt som krävs för att ödelägga en elitfotbollskarriär.
I alla fall om du är en oprövad målvakt som kastas in i ett av Göteborgsfotbollens mest maxade derbyn någonsin.
Det här är berättelsen om en karriär som knappt hann börja och jakten på huvudpersonen elva år senare.

“Nej, tyvärr. Men den här personen har nog det numret.”

Så har det låtit under de senaste veckorna. Ingen av de cirka 15 personer som svarat på frågan ”Har du David Stenmans nummer?” har svarat ja. Det där Facebook-meddelandet jag skickade för en vecka sedan har inte öppnats av min tilltänkta huvudperson. I ett sista desperat försök hittar jag numret till hans sambo och slänger iväg ett sms.

Eufori byts ut mot skräck

19 oktober 2008. Efter två år i superettan är Örgryte på väg tillbaka till fotbollens finrum. I den sista hemmamatchen mot Väsby tar en seger upp klubben i allsvenskan.

Inför ett fullsatt Valhalla IP får hemmalaget en drömstart, 1-0 i den andra minuten. Euforin byts dock snart ut mot total panik. 

– Jag tror inte någon riktigt förstod vad som hände, berättar sportchefen Dick Last.


David Stenmans telefonnummer ligger inte ute på nätet. Undertecknad börjar då ringa runt. “Nej, men Leinar har kanske det”, säger tidigare lagkamraten Alexander Mellqvist.


Ambulansen är snabbt framme på Valhalla och får köra två pojkar till sjukhus med lindriga skador. Värre än så blir lyckligtvis inte konsekvenserna av läktarraset på Valhalla, då räcket inte klarar av trycket från Öis-klacken varpå ett 40-tal personer faller handlöst ner till marken. 

På planen står Alexander Mellqvist tillsammans med sina lagkamrater och bevittnar en kaosartad situation.

– Det var otäckt, men man såg ganska tidigt att det inte var någon fara med de allra flesta. De var nog mjuka i kroppen efter ett par öl, haha.

Men det kanske inte var något gott omen inför uppflyttningen?

– Nej, är man skrockfull kanske man ser det så.

Matchen kommer igång efter en timmes avbrott och då är det inget snack. Öis vinner med 3-0, återkomsten till allsvenskan är ett faktum och klubben kan se fram emot derbyn mot Gais och IFK Göteborg kommande säsong på nybyggda Gamla Ullevi.

Målvaktsbekymmer och drömlottning

Inför säsongen åker Öis dock på en tung smäll, då förstamålvakten Peter Abrahamsson skadar sig och missar hela säsongen. Bakom honom finns 20-årige talangen David Stenman, men klubben vill ha in ett mer rutinerat namn och lånar då in australiensiske Nathan Coe från FC Köpenhamn.

Fotbollstempen i Göteborg höjs till max när spelschemat offentliggörs och det står klart att matchen som inviger nya arenan blir derbyt mellan Öis och Gais.

Klubbarna står för varsin prestigevärvning under vintern. Öis värvar Alvaro Santos, tidigare allsvensk skyttekung, och Gais kontrar med att värva landslagsmeriterade Mattias Lindström, som vänder hem till Sverige efter några år i Danmark och Österrike.

– Jag ville visa mig på styva linan för fotbolls-Sverige. Derbyt i premiären var en perfekt möjlighet, förklarar Lindström.

När väl matchen var över hade såväl Lindström som Santos skrivit in sig i målprotokollet. Det var dock ingen av dem som var det bestående intrycket från de 90 minuterna.


“Nej, men Last har nog det. Han var ju ändå sportchef då. Kolla med honom!”, säger mittbacken David Leinar.


Då fanns en helt annan styrka kring Göteborgsfotbollen än vad det gör i dag

Michael Wagner, Aftonbladet

Efter IFK Göteborg är Gais och Öis de två största klubbarna i Göteborg sett till antalet supportrar och titlar. Bara det faktum att de skulle mötas igen i allsvenskan var stort. Att de skulle mötas i premiären gjorde det ännu större. Släng in invigningen av en ny arena i mixen och en av Göteborgsfotbollens mest maxade fotbollsmatcher på många år var ett faktum.

– Då fanns en helt annan styrka kring Göteborgsfotbollen än vad det gör i dag. När vi på Sportbladet inför säsongen 2009 gjorde en enkät om vilken som var Sveriges fotbollshuvudstad svarade 52 procent av de allsvenska spelarna att det var Göteborg. I dag skulle nästan alla svara Stockholm eller Malmö, säger Sportbladets Michael Wagner och fortsätter:

– Att det då i premiären skulle spelas en match mellan två klassiska rivaler på en ny arena i Sveriges dåvarande fotbollshuvudstad var riktigt stort.

Dagen före match dyker oväntade orosmoln upp för Öis. Mittfältaren Alexander Mellqvist drabbas av magsjuka och missar matchen, och ungefär samtidigt inser sportchefen Dick Last att han har begått ett misstag som ska visa sig bli ödesdigert. Nya målvakten Nathan Coe saknar nämligen arbetstillstånd i Sverige, och får därför inte spela premiären. I stället slängs unge David Stenman in.

– Jag tar på mig det fulla ansvaret för det, säger Last.


“Nej, jag har ju inte det tyvärr”,säger Dick Last. Jag gör mig beredd att ändå tacka för intervjun när Last avbryter:

“Men Björn Nilsson lär nog ha det. Han är lite allt-i-allo i Öis och brukar ha koll på sånt”.


Matchdag. Med en timme kvar till match får Gais nya och oprövade tränare Alexander Axén se att Öis tvingats till ett sent målvaktsbyte. En 38-åring med miljontals tankar i huvudet har precis fått en till. Under uppvärmningen går han fram och tillbaka och tänker på om han ska berätta om målvaktsbytet.

– Ibland är det så att om man trycker på att man ska testa motståndarnas svaghet så kan det bli en styrka för dem. Det hade kunnat bli så att vi sköt ur alla möjliga vinklar och att deras målvakt kom in i matchen, men precis innan vi gick ut till match sa jag ändå: ”Testa deras målvakt”.

Två fullsmockade ståplatsläktare ser sina lag kliva in till invigningen av Gamla Ullevi. Bild: Björn Larsson Rosvall/TT

Fem minuter senare kliver spelarna ut i solskenet inför 17 531 åskådare. Två klubbar kliver ut till sin största match på flera år, David Stenman kliver ut som allsvensk debutant, Alexander Axén kliver ut till sin första allsvenska match som huvudansvarig och Mattias Lindström kliver ut fast bestämd att visa att han inte är någon föredetting.

– När jag fick kliva ut där inför fullsatta läktare och solsken kände jag att hade gjort rätt som flyttat hem till Sverige, säger Lindström.

I den sjätte minuten lyckas Gais få en frispark ungefär 25 meter från målet. 23 minuter senare är David Stenmans elitkarriär mer eller mindre över.


Till slut får jag tag på Björn Nilsson och med förhoppning i rösten ställer jag den ödesmättade frågan. “Vänta, jag ska kolla”, svarar han. Efter en halvminut kommer han tillbaka. “Nej, tyvärr.”


Karriären över i praktiken efter 29 minuter

Frisparken är dåligt riktad och på väg utanför. Stenman bestämmer sig ändå för att försöka fånga bollen innan den går till inspark, men missbedömer studsen helt. Bollen går på hans knä och studsar ut till Pär Ericsson som kan sätta 1-0 till Gais.

Efter en målvaktstabbe av David Stenman kan Pär Ericsson göra det första målet på Gamla Ullevi. Här jublar han ihop med Mattias Lindström. Bild: Adam Ihse/TT

Öis replikerar visserligen snabbt genom Alvaro Santos, men Alexander Axén har ett ess i rockärmen.

– Jag hade sett hur Öis spelade med en hög backlinje utan att riktigt kunna hantera det. Vi pratade om att vi skulle spela mycket i djupet…och det fick vi tre mål på.

På mindre än tre minuter grundlägger Gais ett av klubbens största ögonblick på den här sidan sekelskiftet. 

26:e minuten. Wanderson hittar igenom till Tommy Lycén som inte får världens bästa träff. David Stenman tvingas dock se bollen retfullt rulla förbi honom och in i mål. 1-2. Öis samlas i en ring för att snacka ihop sig.

Tommy Lycén firar sitt 2-1-mål i derbyt mot Öis. Alessandro Silva Ferreira ser inte lika glad ut. Bild: Björn Larsson Rosvall/TT

28:e minuten. Pär Ericsson löper sig fri. Avslutet är svagt, men letar sig på något sätt förbi Stenman. Mattias Lindström tjuvrusar mot bollen och “snor” målet på mållinjen. 1-3. Öis samlas i en ring för att snacka ihop sig.

– Man kan verkligen säga att jag snodde hans mål, haha. Bolljäveln skulle bara in, berättar Lindström.

29:e minuten. Öis är ett lag i spillror. Wanderson rinner igenom det högt stående försvaret och skjuter ett skott som Stenman räddar. Det här är dock inte hans dag. Bollen studsar upp bakom honom, på hans rygg och in i mål. 1-4. 

– …Och då vet jag inte om de samlades i en ring längre, säger Axén.

En ung människa ser sin största dröm gå i spillror. När 1-4-bollen gått in i mål sparkar Stenman ursinnigt i stolpen och när han vänder sig om har tv-kamerorna zoomat in honom. Tv-tittarna ser en förtvivlad målvakt som vet vad det här innebär.


Nu börjar det bli ont om tid. Jag letar upp David Stenmans Facebook-konto och skickar ett meddelande till honom där.


På Gamla Ullevi är Gais överlägset. 5-1 kommer direkt efter paus sedan Öis-backen Robin Jonsson spelat bollen rakt i gapet på Mattias Lindström.

1-5 med 40 minuter kvar att spela av derbyt. Fest bland gaisarna, misär bland öisarna.

– Det var ren fest. Efter 5-1-målet kände jag att jag kunde göra vad jag ville. Det kunde jag naturligtvis inte, men känslan var otrolig, säger Lindström.

Eufori i Gais-lägret sedan Mattias Lindström, i mitten, har satt osannolika 5-1 i början av den andra halvleken. Bild: Björn Larsson Rosvall/TT

Det blir inga fler mål i matchen. Gais har krossat Öis. Lindström har med eftertryck visat att han är tillbaka och Axén har fått den bästa start en tränare kunnat önska sig.

Men eftersnacket handlar inte om dem. Eftersnacket handlar om den unga målvakt som aldrig mer ska få chansen i allsvenskan, som ska lägga ner sin fotbollskarriär sju år senare och som elva år senare fortfarande tvingas bära det här oket.


Tiden går, men inget svar från Stenman. Dags för det sista försöket. Jag kontaktar hans sambo.


Det är styrelsens, ledarnas och spelarnas skyldighet att stå upp för varandra

David Leinar

Men var den massiva kritiken befogad? Inte enligt Alexander Axén.

– Visst, han får ta på sig det första målet och kanske det tredje, men deras försvarsspel var horribelt. Att då lägga hela skulden på en ung målvakt är bara fegt.

David Leinar anser att klubben borde gjort mer för att försvara honom.

– Det jag minns är att klubben inte gick ut och försvarade honom. Det är styrelsens, ledarnas och spelarnas skyldighet att stå upp för varandra.

David Leinar, till höger i bilden, anser att Öis borde gjort mer för att skydda David Stenman från kritiken. Bild: Björn Lindgren/TT
Last: “Vi försökte skydda honom så gott det gick”

En som inte håller med är Dick Last.

– Jag tyckte att vi försökte skydda honom så gott det gick. Efter en sån match blir man uthängd som målvakt. Det är bara att gå vidare, säger Last, tidigare målvakt som själv hade en jobbig allsvensk debut för IFK Göteborg mot AIK i början av 90-talet.

– Vi förlorade med 1-4 och jag var en katastrof, men det gäller att man släpper det.

Last kravlade sig upp från botten och blev i slutändan en respekterad allsvensk målvakt. För Stenmans del gick det åt det andra hållet.

– Jag tror att det här påverkade honom alldeles för mycket. Elitfotbollen är jävligt elak, särskilt om du är målvakt.

En forskningsrapport gjord av RS Lazarus från 2000 fick fram resultatet att skam och negativa känslor påverkar en idrottares prestationer. Grubbleri och dåligt självförtroende kan bland annat leda till en försämrad koncentrationsförmåga och minskad ambitionsnivå. Utifrån den tolkning som Last gjort var det just det som drabbade David Stenman. Om jag bara kunde få tag på det där telefonnumret…


Efter käftsmällen i premiären kom Öis aldrig igång under våren, och trots en stark forcering på hösten lyckades man inte undvika nedflyttning. Sedan dess har inte Öis tagit sig tillbaka. Efter säsongen 2010 gick föreningen i konkurs och tvångsnedflyttades till division 1. I nutid är man tillbaka i superettan.

Marcus Allbäck och hans Öis hade en mardrömsvår i allsvenskan 2009. Under hösten spelade man upp sig, men föll på målsnöret i bottenstriden. Sedan dess har klubben inte varit uppe i allsvenskan igen. Bild: Erik Abel/TT

Gais slutade elva i allsvenskan säsongen 2009, och höll sig kvar fram till säsongen 2012. Sedan dess har klubben haft superettan som divisionstillhörighet. 


Den slutgiltiga revanschen

Till slut tvingas jag konstatera att jag inte hinner få tag på David Stenman innan deadline. Han fick inte chansen någon mer gång under säsongen 2009 och spelade sedan i division 1 och 2 innan han lade av 2016.

Men han fick i alla fall en liten revansch. Under säsongen 2014 representerade han Oddevold i division 1 och ställdes då mot sitt gamla Öis. I 90 minuter fick han motstå glåpord från Öis-supportrar som inte glömt den fem år gamla matchen, men det bet inte på honom. Matchen slutade 0-0 och Stenman gjorde en jättematch.

Ett drygt år senare lade han av, 27 år gammal.

David Stenmans karriär återhämtade sig aldrig riktigt efter tabbarna i premiären mot Gais 2009. Bild: Björn Larsson Rosvall/TT

Text och redigering: Karl Andersson