Categories
Okategoriserade

Skövde AIK:s kval till Allsvenskan

Skövde AIK:s kval till Allsvenskan –
genom klippböcker

För 50 år sedan fylldes löparbanorna på Södermalms IP med åskådare ända fram till sidlinjen.

Det här är historien om bensinkungen och Skövde AIK:s kvallag till Allsvenskan 1970.

Det går några sekunder utan gehör. De burkiga ljuden från mobiltelefonen tränger sig inte in i Janne Åbergs hörselgångar när han svarar.

– Jag hör lite dåligt förstår du. Vänta så ska jag bara ställa om hörapparaten. Jag ringer upp dig.

Det har gått i det närmaste 50 år sedan Janne Åberg och hans Skövde AIK upplevde den mest omfångsrika fotbollshysterin småstaden Skövde förmodligen någonsin kommer bevittna. 1970 kvalade laget till den högsta serien i svensk fotboll. Allsvenskan.

– Jag minns precis allt i detalj. Det kanske låter dumt, men jag kan än i dag känna bollen smita in precis vid mina fingertoppar. Känslan av lädret som smeker fingrarna utan att jag lyckas stoppa bollen.

Samtalet bryts. Men Skövde AIK:s före detta målvakt Janne Åberg ringer ivrigt upp. Han vill dela med sig. Han vill berätta om hysterin. Han vill berätta om alla kuriosa som paketerar säsongen.

– Du, jag tillhör ju riskgruppen. Vi kanske inte ska sitta bredvid varandra. Men jag har en klippbok med gamla tidningsurklipp från 70-talet. Du kanske vill svänga förbi här och låna den?

En timme senare viftar Janne från verandan med två klippböcker i ena näven och en inplastad DVD-skiva i den andra. Bredvid honom, nedanför trappstegen i trädgården, står Jannes fru Agneta och krattar bort de sista löven från gräsmattan.

– Du har väl kammat håret, frågar Agneta retsamt och tittar mot Jannes kala hjässa med ett flin.

Han räcker över två klippböcker som är närmast pedantiskt sorterade. I kronologisk ordning följer tidningsurklipp från såväl lokala som rikstäckande papperstidningar. Allt om Skövde AIK:s säsong 1970.

– Dessa kan du få låna, säger Janne samtidigt som han tar två steg bakåt för att undvika kroppskontakt.

Janne Åberg poserar med sina klippböcker. Foto: Jesper Ottoson

På grund av rådande omständigheter vill Janne ta det säkra före det osäkra. Vi kommer överens att respektera coronaviruset och dess spridning – eller ”den här skiten”, som Janne uttrycker det.

– Bläddra du i lugn och ro. Jag finns över telefon när det behövs. Det finns massor att läsa, säger Janne.

Och nog hade Janne rätt. Så vi tar det från början.

1970 – seriepremiär
Skaraborgs Läns Allehanda

”Det nya” Skövde AIK ställde till med en prima skräll vid sin första division II-match för året. När slutsignalen gick, stod AIK som segrare med 2–1 (1–1). Och då skall sägas, att Saab tillhör de definitiva toppaspiranterna i serien. Skövde AIK:s målsättning är ju att klara ett nytt kontrakt. Nog började det lovande?

1970 – omgång 3
Linköpings Tidning

Skövde AIK, som mist skyttekungen i div. II ”Spiken” Talmark, mittfältsresen Bill Björklund, ”kvarnen” Håkan Eriksson, Ove Wigertz och tränaren Lars Arnesson, har börjat gå tillbaka så smått till den taktik som tillämpades under Arne Selmossons dagar. Man spelar mer defensivt än förra säsongen och försöker att vinna segrar på kontringar.


Tord Källström, tidigare journalist, förklarar:

– Det var anmärkningsvärt att det började så bra. Skövde AIK hade tappat flera bärande spelare och inte minst tränaren Lars ”Laban” Arnesson som senare blev svensk förbundskapten.

– Enligt mig hade de ett ännu bättre lag 1969, fortsätter han.

Tord är pensionerad sedan sju år tillbaka. Han var aktiv under Skövde AIK:s glansdagar och berättar gärna, i den utsträckning han kommer ihåg, om fotbollssäsongen i Skövde 1970.

– Kolla upp Arne ”Uno-X” Sandbergs roll i det hela. Där har du startskottet i Sarajevo, säger Tord Källström.

Arne Sandberg – eller bensinkungen som han kallades i folkmun – sponsrade Skövde AIK ekonomiskt. 1965 värvade Sandberg det tidigare Italienproffset Arne Selmosson till Skövde AIK, ett Skövde som då spelade i division fyra. Tack vare Selmossons framfart – och bensinkungens pengar – avancerade Skövde AIK till den näst högsta division på två år. Sedan anlände Lars Arnesson. Eller ”Laban”, som de flesta minns honom. Den bästa fotbollstränaren som någonsin varit aktiv i Skövde, som tidigare journalist Tord Källström beskriver honom.

– Rent krasst kan man säga att det var Arne Sandbergs pengar som drog i gång hela den där apparaten på 60-talet, förklarar Källström.

– Det var han som byggde upp Skövde AIK, Arne Selmossons fotbollsbegåvning som tog det vidare och Lars ”Laban” Arnessons taktiska förmåga som till slut krattade vägen för det så omtalade kvalet 1970, fortsätter han.

1970 – omgång 5
Skaraborgs Läns Allehanda

Jan Åberg, med landslagsmeriter att falla tillbaka på, gjorde ytterligare en nollmatch, om vi får kalla det så. Han har bara släppt in ett enda mål på fem matcher.

1970 – omgång 9
Skaraborgs Läns Allehanda

…Vi var ju också tvungna att snacka med Janne och den där nollan.
– Jag tycker inte att vi skriver mer om nollan, svarade Åberg.
Nähä. Då gör vi väl inte det då. Men det är ju svenskt rekord på gång.
– Jag vill inte ha något rekord.
Vi förstår Janne Åberg. Vi förstår pressen han har på sig. Så vi talar inte mer om nollan. (I dag).

1970 – omgång 10
Skaraborgs Läns Allehanda

SÅ SPRACK NOLLAN… men Skövde AIK i topp efter 4–1!
826 minuter lyder det nya inofficiella svenska rekordet för division II- och allsvenska målvakter när det gäller att hålla nollan. I går kväll fick Skövde AIK:s burlejon JAN ÅBERG kapitulera för första gången sedan vårens premiärmål.


Hörapparaten strular igen. Janne ursäktar sig och ringer upp. Sedan tvekar han inte en sekund – trots att det har gått närmare 50 år sedan målnollan sprack.

– 13 timmar och 46 minuter, ropar Janne i telefonen.
– Ja för fan. Det där har jag full koll på. Det rekordet står sig än i dag, fortsätter han.

Janne skrattar. Han tillstår att det naturligtvis känns bra att han grejade rekordet – trots att han inte ville prata om det. Han trivdes inte med uppmärksamheten. Det var alldeles för mycket ”tjöt” på den tiden, som Janne formulerar sig.

Och mer tjöt skulle det bli. Skövde AIK vann serien – vilket innebar allsvenskt kval för första gången i föreningens hundraåriga historia.

1970 – omgång 20
Skaraborgs Läns Allehanda

FÖRLÅTEN RÄMNADE, SKÖVDE TILL KVAL
Idag spårar diskussionerna i Skövde över från valet till kvalet. Mer än en omgång behövde inte Skövde AIK på sig för att säkra seriesegern och därmed ta en plats bland den kvartett som skall försöka nå Allsvenskan.

1970 – Kvalextra
Göteborgs-Tidningen

– Önskelottning? Ja, får man börja allsvenska kvalet på hemmaplan får man väl vara nöjd och belåten.
Så kommenterade AIK-tränaren ”Acke” Eriksson söndagens lottning till det allsvenska fotbollskvalet som skedde i TV 2:s sportspegel.


Tusentals människor har samlats längs vägen som sträcker sig från spelarhotellet till Södermalms IP. Skövde AIK:s spelare åker i samlad trupp. Och de har stadens stöd.

– Det var helt surrealistiskt, förklarar Jan Nissmo, som var 20 år och startade på mittfältet i kvalmatcherna.

– Det var folk överallt. Vi kom knappt fram med bilarna, fortsätter han.

När matchen väl sparkade i gång var 13 052 åskådare på plats. Nytt publikrekord med flera tusen.

– Det var säkert ännu fler där, förklarar Janne Åberg och fortsätter:

– De hade nog inte stenkoll på alla som gick in. Det var folk ända fram till sidlinjen. Det kändes som att det var publik på planen nästan.

1970 – söndagen den 11 oktober
Expressen

Det blir knappast något allsvenskt spel för Skövde AIK nästa år, tippar landets fotbollsexperter som såg AIK spela 1–1 i första kvalmatchen mot IFK Luleå. Om spelet inte höll högsta klass så var inramningen av toppkaraktär. Det var folkligt, festligt och fullsatt.

1970 – måndagen den 19 oktober
Expressen

Det blev förlust i Sandviken. Med siffrorna 3–0 vann ”järnlaget” över ett tillfälligtvis gultröjat (!) Skövde AIK.

1970 – måndagen den 19 oktober
Skövde Nyheter

Janne Åberg efterlyser konsekvens hos domaren.
– Jag skall få be tala om att de höll i mig, och stod på mig, när de gjorde sitt första mål. Men när vi fick vårat – ja, då var det fel. Var finns konsekvensen?


De två inledande matcherna blev inte alls som AIK hade tänkt. Janne vill gärna passera den andra kvalmatchen fort. Men han berättar med nöje om incidenten som de kan skratta åt än i dag.

– När vi kom fram visade det sig att Sandviken hade samma färg på tröjorna som oss. Och vi hade klantigt nog glömt reservstället. Så vi fick åka in till stan i Sandviken timmar före match och köpa ett gult matchställ, säger Janne och skrattar.

Det dåvarande poängsystemet, två poäng för seger, ett för oavgjort och noll vid förlust, gjorde att Skövde AIK fortfarande hade chansen i den sista kvalmatchen på Ullevi – trots idel poängtapp. Vid seger 3–0 mot Landskrona skulle laget avancera till Allsvenskan.

1970 – söndagen den 25 oktober
Expressen

– Han skrek ”bonnjävel” till mig. Då förlorade jag fattningen.

1970 – söndagen den 25 oktober
Expressen

– Ta inte utvisningen för hårt, försöker Landskronas Sonny Johansson trösta Skövdestoppern och lumparkompisen Jan Nissmo.


Jan Nissmo är tyst i telefonen… sedan får han ur sig:

– Det var en filmning. Jag bröstade till honom lite sedan föll han handlöst bakåt och domaren visade ut mig.

Skövde AIK spelade oavgjort i den sista kvalmatchen mot Landskrona. 2–2. Men med 20 minuter kvar av matchen var laget i ledning med 2–0 och endast ett mål bort från allsvenskt spel. Innan Jan Nissmo blev utvisad.

– I början var det bittert naturligtvis. Men nu när man har kunnat likställa sig med utfallet var det en fantastisk upplevelse, säger Nissmo med 50 år distans till matchen.

1970 – söndagen den 25 oktober
Skaraborgs Läns Allehanda

Skövde AIK lyckades inte i sitt första fotbollskval genom tiderna avancera till division I.


Det blev aldrig något allsvenskt spel för Skövde. Fem år senare trillade AIK ur andradivision. Många färgstarka profiler lade skorna på hyllan samtidigt, förklarar Janne Åberg. Men den sagolika resan på 70-talet kommer ingen någonsin kunna ta ifrån dem.

– Jag har kontakt än i dag med många från laget. Ibland träffas vi, äter middag och pratar gamla minnen. Det är alltid trevligt, säger Janne.

Ända sedan Åberg och kompani rullade boll på Södermalms IP har publiken i Skövde suktat efter framgångar. På 2000-talet tog man hissen ned i seriesystemet tre säsonger i följd och framtiden såg osäker ut.

Men sedan började marschen framåt. Laget vann serien fyra säsonger i rad och i fjol var man snudd på att ånyo avancera till Sveriges näst högsta fotbollsliga, där det begav sig för 50 år sedan.

Så nog finns det en morgondag – även om småstaden Skövde aldrig kommer andas fotboll som på 70-talet igen.

Text och redigering: Jesper Ottoson