Categories
Okategoriserade

Lista: Misstag

Foto: (AP Photo/Eric Draper, File) / TT
Poll: (AP Photo/Christof Stache) ** MOBILE/PDA USAGE OUT ** COPYRIGHT SCANPIX Code: 436 / TT
Rivaldo: Jack Mikrut Kod: 10131 COPYRIGHT SCANPIX SWEDEN / TT
Domenech: (AP Photo/Martin Meissner) / TT

Lista: Misstag som har förstört en karriär

Precis som i fallet David Stenman har även andra fotbollsspelare, varav många på ännu högre nivå, blivit förknippad med en dålig match eller ett stort misstag. I vissa fall har det bara fått karriärsmässiga konsekvenser till följd, i vissa fall har det gått betydligt värre än så. Här listar Magasinet Bakåtpass de tio mest förödande misstagen på eller utanför en fotbollsplan.

10: Rivaldo glömmer bort att halva världen tittar på VM

Misstaget: Rivaldo var en av världens bästa och mest idoliserade spelare innan VM-turneringen 2002. Efter densamma var han fortfarande en av världens bästa, men hans rykte hade tagit en stor smäll. Detsamma kan man inte säga om brassen själv som med bara minuter kvar av matchen slängde sig mot marken och tog sig för huvudet sedan den turkiska backen Hakan Unsal skjutit bollen på honom i frustration över att brassarna maskade bort tid. Bollen träffade dock inte Rivaldo i huvudet, vilket de cirka 5000 efterföljande kameravinklarna kunde visa för den mångmiljonpublik som såg på matchen världen över.

Konsekvenserna: Världens kanske mest ikoniska filmning någonsin var född. En hel fotbollsvärld fördömde Rivaldos handling och även om han vann VM-guld, Champions League och Ballon d’Or under sin karriär är det den här filmningen som han är mest ihågkommen för.

9: Asamoah Gyans straffmiss mot Uruguay

Misstag: 2010 spelas ett världsmästerskap i Afrika för första gången någonsin. När värdnationen Sydafrika åker ut redan i gruppspelet skiftar hemmapubliken sitt fokus till Ghana, som med en gyllene generation rusar förbi USA i åttondelsfinalen och tar sig till kvartsfinal mot Uruguay. Laget anförs av anfallsstjärnan Asamoah Gyan, som har gjort mål på det mesta under mästerskapet, särskilt säker har han varit från straffpunkten. Ett afrikanskt land har aldrig nått semifinal i ett VM, så räkna med att det skulle blivit en fest utan dess like om Ghana hade vunnit mot Uruguay. Mycket talade också för att de skulle göra det i förlängningens sista minut. Då hade nämligen Ghana fått en straff sedan Luis Suarez räddat ett givet mål med handen. Fram klev Asamoah Gyan med en hel kontinents förhoppningar på sina axlar…och sköt i ribban.

Konsekvenser: Matchen gick till straffar och där visade Gyan ett stenpsykte genom att gå fram och sätta sin straff. Det hjälpte dock inte i slutändan, då Ghana förlorade straffläggningen varpå Afrika tio år senare fortfarande väntar på sitt första semifinal-lag i ett VM. Gyan hävdade att han aldrig mer skulle ta en straff i sitt liv, men övertalades till att börja slå straffar igen. Två år senare fick han chansen att slå en avgörande straff igen i semifinalen i de afrikanska mästerskapen…och missade igen.

8: Robert Greens tabbe i VM-premiären 2010

Misstag: Efter mängder av år som ordinarie Premier League-målvakt i Norwich och West Ham skulle Robert Green få sin stora stund i rampljuset. I Fabio Capellos uppsnackade Engelska landslag i VM 2010 skulle han nämligen få vara nummer ett mellan stolparna. I öppningsmatchen mot USA fick England en drömstart, då Steven Gerrard satte 1-0 i matchinledningen. Allt såg ut att vara frid och fröjd när Clint Dempsey sköt iväg en sorkdödare som såg ut att hamna rätt på Green. På något sätt lyckades han dock inte få kroppen bakom bollen, varpå den retligt gled in i nätet bakom honom.

Konsekvenser: Trots att Green senare i matchen stod för en jätteräddning var skadan redan skedd enligt den engelska pressen, de engelska fansen och framförallt Fabio Capello. Till nästa match mot Algeriet var han petad till förmån för David James och därefter blev det bara en landskamp till innan han lade ner landslagskarriären 2012.

7: Raymond Domenech friar till sin flickvän efter fiaskomästerskapet 2008

Misstaget: Tänk dig att du är fransk förbundskapten. Omgivningen var skeptiskt inställd till dig redan från början, men du lyckas nästan vinna över dem efter att ha varit en straffläggning från att vinna landets andra VM-guld någonsin. Därför går du in i EM 2008 med god energi, men även med stora förväntningar på dig. Det går åt helvete. Laget tar en poäng på tre matcher och slutar sist i gruppen. Du är just nu en av ditt lands mest bespottade personer när du ska bli intervjuad efter att fiaskot fullbordats. För att göra situationen ännu mer obekväm är det din flickvän som ska ställa dig mot väggen. Av alla tänkbara idéer du kan få där och då skulle nog den allra sämsta vara att fria till din flickvän inför hela det franska folket. Men det tyckte inte Raymond Domenech.

Konsekvenser: Reportern tillika Domenechs flickvän Estelle Denis sa nej. Domenech blev såväl ifrågasatt som förlöjligad – och ett av fotbollshistoriens största loserögonblick var fött. Trots detta överlevde Domenech ändå hela vägen till VM 2010. Där bröt nytt kaos ut. Spelare skickades hem, spelare vägrade träna och Domenechs lag plockade återigen bara en poäng på tre matcher. Sedan dess är hans enda tränaruppdrag rollen som förbundskapten för Bretagne – ett icke-officiellt landslag som inte spelat en match på fyra år.

6: Loris Karius tabbar sig dubbelt i CL-finalen

Misstag: Efter flera år på dekis tog Jürgen Klopp Liverpool till världens största klubblagsmatch säsongen 2018. Redan före matchen var de flesta eniga om att lagets svaga punkt var målvakten Loris Karius. Den unge tyske målvakten lyckades inte direkt omvända sina kritiker under Champions League-finalen mot Real Madrid. Först kastade han bollen på Karim Benzema och in i mål, sedan tappade han in ett långskott från Gareth Bale.

Konsekvenser: Real Madrid vann finalen med 3-1 och en gråtande Karius lämnade planen. I en intervju efter matchen sa han att hans “misstag hade kostat laget matchen”. Ett par dagar senare visade det sig att han hade fått en hjärnskakning under matchen, möjligen från en armbåge utdelad av Real-kaptenen Sergio Ramos. Detta valde manager Klopp som förklaringsmodell till förlusten en dryg månad efter matchen. “Vi använder inte det som en ursäkt, vi använder det som en förklaring. Det påverkade hans prestation till 100 procent”. Karius fick motta mordhot och har lånats ut till turkiska Besiktas två år i rad.

5: Reynald Pedros straffmiss i EM-semifinalen 1996

Misstag: Sommaren 1996 var Nantes offensiva mittfältare Reynald Pedros en av Frankrikes främsta på sin position. Somliga hävdade till och med att han var i klass med Zinedine Zidane. I EM 96 agerade han mestadels inhoppare, och så även i semifinalen mot Tjeckien. Matchen gick till straffläggning, där samtliga tio straffar i grundomgången gick i mål. Fram klev då Reynald Pedros och slog en svag straff som Petr Kouba kunde rädda utan problem. När Miroslav Kadlec sedan slog in den avgörande straffen var skrällen ett faktum. Tjeckien i final, Frankrike var utslaget och Pedros blev syndabock. 

Konsekvenser: Karriären återhämtade sig aldrig. Under karriärens 13 återstående år var han inte ordinarie i ett enda av de nio europeiska klubblag han representerade. I den första landskampen efter straffmissen buades han ut av den franska publiken. En månad senare gjorde han sin sista landskamp.

4: Graham Poll delar ut tre gula kort i samma VM-match

Misstaget: Graham Poll hade dömt i Premier League i 14 år när han skulle kröna karriären med att få döma i VM 2006. Med sin rutin och sitt goda rykte var han en av favoriterna till att få döma finalen. Mästerskapet började dessutom bra för Poll. I sina två första matcher utstrålade han samma pondus och tvärsäkerhet som han brukligt gjorde. Sedan kom slutminuterna i den tredje matchen, den mellan Australien och Kroatien. I den sista ordinarie matchminuten tilldelas Kroatiens Josip Simunic ett gult kort av Poll. Simunic visar förståelse och joggar hemåt. Problemet är bara Simunic redan har fått ett gult kort. När han sedan ådrar sig en tredje varning kommer slutligen det röda kortet upp. Det är inget som påverkar matchutgången nämnvärt, men det är ändå ridå ner för Graham Poll.

Konsekvenser: Drömmen om finalen grusades. Poll utsågs till en av de 14 domare som fick åka hem efter gruppspelet. Några dagar senare meddelade han sin avgång från landslagsfotboll.

3: Tony Flygares straffmiss

Misstag: Hösten 1999. Storklubben Malmö FF är på god väg att åka ur allsvenskan efter en floppsäsong. I en av seriens sista matcher gästar MFF Halmstad BK på Örjans Vall. MFF är i stort behov av poäng för att ens ha en chans att klara sig kvar. Vid underläge med 1-2 tilldelas man en straff i slutminuterna. Fram kliver den 18-årige jättetalangen Tony Flygare…och missar. 

Konsekvenser: Malmö förlorar matchen och åker ur allsvenskan, men för Flygare blir konsekvenserna värre än så på lång sikt, i alla fall om du frågar honom själv. I stället för att blomstra ut till den stora fotbollsspelare som folk trodde att han skulle bli fick Flygare se barndomskamraten Zlatan Ibrahimovic slå igenom på bred front. Flygare blev i sin tur släppt av MFF och harvade runt i lägre svenska divisioner under resten av karriären. Efter att han lade av helt med fotbollen tio år efter straffen drabbades han av ett spelmissbruk som gjorde att han under en period var hemlös. För Aftonbladet berättade han om att han fick “panta flaskor för att ha råd att äta” när situationen var som allra värst.

2: Barbosa släpper främre stolpen

Misstag: Framför nästan 200 000 fanatiska åskådare skulle Brasilien bara köra över lillebror Uruguay i den avgörande VM-matchen och därmed plocka landets första VM-guld någonsin. Brassarna tog dessutom ledningen i början av den andra halvleken, vilket på grund av målskillnad gjorde att Uruguay var tvunget att göra två mål för att sno VM-guldet från hemmanationen. När gästerna kvitterade med 20 minuter kvar spred sig dock nervositeten på arenan och i det brasilianska laget. Med elva minuter kvar sköt den uruguayanske yttern Alcides ett skott som hemmalagets målvakt Moacir Barbosa släppte in vid den första stolpen trots att det inte såg otagbart ut. 

Konsekvenser: Uruguay höll undan till en av VM-historiens största chocksegrar. Förlusten orsakade ett nationellt trauma i det fotbollstokiga Brasilien och skulden lades på Barbosa. Femtio år senare sa han de bevingade orden “maxstraffet för ett brott i Brasilien är 30 år, men jag har straffats i 50 år för något som inte ens är mitt fel”.

1: Andres Escobars självmål 

Misstag: Colombia kom till VM 94 med stora förväntningar på sig, men floppade och åkte ut redan i gruppspelet. I gruppspelsmatchen mot hemmanationen USA blev Andres Escobar utsedd till syndabock sedan han styrt in ett inspel i eget mål. Det var och skulle bli det enda självmålet i hans karriär.

Konsekvenser: Det som väntade när han kom hem är i dag känt som en av fotbollshistoriens största tragedier. När han återvände till hemstaden Medelin mördades han av medlemmar av den colombianska drogkartellen. Enligt uppgifter ropade mördarna “Gol!” för varje gång de sköt. Tragedin utgör en ständig påminnelse om att det som sker på fotbollsplanen kan påverka en människas liv på det allra värsta tänkbara sättet.

Text och sammanställning: Karl Andersson